Hoppa till huvudinnehåll

Nykvarn har fått sin första egna biograf

Biografen Sländan i Nykvarn. Foto: Nykvarns kommun
Nykvarns kommun var länge en av de kommuner i Stockholms län som saknade en egen biograf. Men den 21 november 2017 blev det ändring på det. Då invigdes biografen  Sländan med 90 platser. 

Det är ett projekt som vi arbetat med i flera år. Vi har fått särskilt anslag för detta och investerade i nytt ljud och ny bioduk, berättar Liselotte Palmborg, kulturstrateg på Nykvarns kommun som arbetat med projektet.
Varför valde ni att starta en biograf i kommunen?
- För att bredda kulturutbudet i kommunen. Man ska inte behöva åka ända till Heron city i Kungens kurva för att se biofilm.
Vad har det inneburit för biografsatsningen att ni fått stöd från Film Stockholm?
- Vi har fått jättemycket stöd från Ulf Slotte, Film Stockholms konsulent för visning och spridning. Vi har bollat idéer med honom. Det har varit fantastiskt!
Hur har konsulentstödet från Film Stockholm sett ut?
Ulf har gett råd om hur vi ska tänka och vad som är viktigt, delat med sig av sin kunskap kring film, filmbranschen och inte minst hjälpt oss kring finansieringen av projektet. Biografprojektet har pågått i flera år och Ulf har funnits tillgänglig med stöd och hjälp under hela vägen vilket har varit ovärderligt.
Vad visar ni för film?
- Vi har visat fyra filmer per månad nu under våren, en kvällsföreställning och en matiné på tisdagar och söndagar. Det har varit både vanlig långfilm och barnfilm. Vi är också ett finskt förvaltningsområde så där vi får hjälp från vår projektledare att ta fram filmer. Vi tar också emot förslag från allmänheten på filmer vi kan visa. 
Har publiken hittat till biografen?
- Vi har haft utsålt på vissa filmer, men mindre på andra. Det tar ett tag innan informationen om biovisningarna sätter sig.
 

Evenemangskalender Qulturum Sländan

(Intervju av Stefan Karlsson)

2018-05-02