Hoppa till huvudinnehåll
Deltagarna i STHLM Debut

MÖT ÅRETS DELTAGARE I STHLM DEBUT

Många projekt ansökte till årets omgång av STHLM Debut och det fanns en stor bredd av både genrer och ämnen bland ansökningarna. I år har vi valt att ta med fem projekt och här kan du läsa om projekten och deltagarna mer ingående.

På bilden: de debuterande regissörerna och producenterna i STHLM Debut: Hanna Högstedt, Nathalie Álvarez Mesén, Nima Yousefi, Pella Kågerman, Zanyar Adami, Marcus Carlsson, Lovisa Charlier och Hugo Lilja.

BIODLAREN
Biodlaren handlar om att hantera sorgen och rädslan för att bli lämnad ensam kvar. Men också om bin, livet i ett bisamhälle och hur de förbereder sig från sommar till vinter. 
Regissör: Marcus Carlsson är film- och teaterregissör med en magisterexamen i filmregi vid Filmhögskolan i Göteborg.
Producent: Lovisa Charlier är filmproducent utbildad vid Göteborg Filmhögskola och Berghs School of Communication. Båda är verksamma i Örebroregionen. De har tidigare gjort bl.a. filmen Din barndom ska aldrig dö (2013) som vann Kulturnyheternas alternativa Guldbagge för bästa nykomling 2014, samt kortfilmen Dirtbags som vann publikpriset i Startsladden vid Göteborgs Filmfestival 2014.

ANIARA
Aniara är inspirerad av Harry Martinsons bok med samma namn, om ett framtidsscenario där rymdskepp transporterar jordens befolkning till sin nya hemplanet Mars. Men just som Aniara lämnat den miljöförstörda jorden, krockar hon med en asteroid och hamnar ur kurs. Långsamt går det upp för Aniaras passagerare att de aldrig kommer kunna vända tillbaka. De är alla satta på en livslång rymdresa.
Regissörer: Pella Kågerman (utbildad på Kungliga Konsthögskolan) och Hugo Lilja (utbildad vid Dramatiska Institutet) har arbetat tillsammans sedan 2009. De skrev tillsammans Hugo Liljas examensfilm Återfödelsen(2010) som prisbelönades vid bl.a. Berlinale, Stockholms filmfestival och Clermont-Ferrand samt har regisserat kortfilmerna En dag på landet (2010) och Supportern (2011).
Producenter: Meta Louise Foldager och Kirsten Langgaard

CLARA SOLA
Clara Sola är en coming-of-age film berättad med undertoner av magisk realism. Filmen handlar om Clara, en kvinna med autism, som växer upp i en starkt religiös by i Latinamerika. Vi följer henne i hennes kamp för att bli erkänd som kvinna och sexuell individ istället för att behandlas som ett barn.
Regissör: Nathalie Álvarez Mesén har examen från bl.a. Fridhems folkhögskola, Stockholms dramatiska högskola (inom Mimskådespeleri) och  Broby Grafiska YH Manusförfattare. Hon har också studerat socialantropologi och media. Idag frilansar hon inom film och teater och har bl.a. gjort kortfilmerna Vi känner inget alls (2015), Filip (2015) och Inte blå (2011).
Producent: Nima Yousefi är producent med bred erfarenhet från filmbranschen. Han har bl.a. regisserat och producerat kortfilmer som Kilimanjaro (2013) samt arbetat som produktionskoordinator på långfilmer som Hur många lingon finns det i världen (2011) och Någon annanstans i Sverige (2011).

MIN FRANSKA REVOLUTION
Med utgångspunkt i kärlekshistorien mellan en svenska och en fransyska med algeriska rötter utforskar Min franska revolution kulturell identitet och tillhörighet. Den rör sig mellan Sverige, Frankrike och Algeriet och berättar en historia om en annan sorts släktskap.
Regissör: Hanna Högstedt har läst dokumentärfilm på Ölands folkhögskola, gått på Stockholms filmskola, Biskops-Arnö och har kandidatexamen i filmregi från Filmhögskolan i Göteborg. Deltog i utvecklingsprogrammet Pure Fiction 2014 och stod för manus, regi, klipp och produktion till filmerna A Safe Place For the Wild (2010) och Andy och Pucko (2009).
Producent: Mathilde Dedye

QUESTAN
Questan är en efterlyst kurdisk gerillakvinna som strider mot den iranska regimen. Hon har lämnat bort sin son, Hiwa, till svärföräldrarna för att föra sin politiska kamp. När Hiwas by attackeras tvingas Questan själv ta hand om honom. Hon bestämmer sig för att försöka skicka Hiwa till Sverige, via Bagdad. Men vägen dit går rakt igenom ett intensivt folkmord på kurderna. Questan är tredje delen i en trilogi om hur krig påverkar familjerelationer.  Historien utspelar sig våren 1988 då kriget mellan Iran och Irak var i sitt slutskede. Manuset är bl.a. baserat på intervjuer med f.d. kurdiska gerillakvinnor bosatta i Sverige.
Regissör: Zanyar Adami har bl.a. skrivit och regisserat dokumentärfilmen Gerillasonen (2011), kortfilmen Krigsduvor (2013) och novellfilmen Senses. Han har en bakgrund som chefredaktör för den prisbelönta tidskriften Gringo och har medverkat som skribent i flera tidskrifter och böcker.
Producent: Mathilde Dedye