Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 221-68606

Skolbio

Skolbio innebär att en enskild skola eller kommun organiserar en filmvisning. Oftast sker det i samarbete med en biograf men det kan också vara folkets hus, ett bibliotek eller annan lokal som används. Skolbion ger barn och unga möjlighet att få se film som inte finns i annan distribution som kompletterar utbudet av storfilmer. Den gemensamma filmupplevelsen blir också en utgångspunkt för samtal kring bland annat filmens språk och uttrycksmedel eller som komplement till olika ämnen. Filmerna är handplockade för elever i olika åldrar.

För att underlätta ett samtal om film så gör Svenska Filminstitutet regelbundet filmhandledningar som läggs ut på SFIs hemsida. Dessa handledningar är en bra hjälp för att föra ett djupare samtal om teman, bildspråk, berättelser och karaktärer i filmen som visas. Filminstitutet har även ett stöd till filmkulturell verksamhet för barn & unga som kan användas till att starta upp och driva skolbio. 

Medioteket arrangerar filmvisningar för skolklasser. De erbjuder subventionerade föreställningar till kraftigt reducerade priser och debiterar skolorna per föreställning och antal platser. Det finns även möjlighet att teckna ett avtal som ger ytterligare rabatt. De anordnar också fortbildning för lärare i form av filmvisningar och introduktionskvällar i samarbete med filmbranschen, kulturlivet och fria organisationer.

För att visningen ska vara laglig måste filmen hyras eller köpas med institutionella rättigheter. Vanligast är att man vänder sig till den distribuerar filmen i Sverige. För frågor om skolbio eller distributörer, vänligen kontakta FredrikRafael eller Charlotte.