Hoppa till huvudinnehåll

Ekerö har fått en egen skolbio

Molly Kupiainen och Ayelén Montefusco från Drottningholmsskolan inför skolbiovisningen i Erskine-salen i Ekerö centrum. Foto: Stefan Karlsson/Film Stockholm

Nu kan elever i Ekerö kommun äntligen se skolbio på hemmaplan, tack vare stöd från Film Stockholm.

- Det känns kul, säger sjundeklassarna Molly Kupiainen och Ayelén Montefusco från Drottningholmsskolan, som för första gången fick se bio på skoltid, i Erskine-salen i Ekerö centrum

- Det är fantastiskt att kunna koppla skolbiovisningen till läroplanen. Nu ska vi se Sameblod - en film om hur vi behandlat minoriteter i Sverige, en smutsig fläck i vår historia, säger deras lärare Susanna Wallenberg.

Sameblod utspelar sig i Sverige på 1930-talet. Den handlar om Marja som är uppväxt i en sameby och placeras på en internatskola där hon utsätts för rasbiologiska undersökningar.

- Skolbio visar ofta filmer som eleverna kanske inte själva väljer, men som är viktiga att se. Det är ett bra komplement till undervisningen. Film Stockholm har också gett oss en introduktion i filmpedagogik och tips om var man kan hitta undervisningsmaterial till filmen, säger Susanna Wallberg.

Hon tror att hennes klass kommer att gå oftare på skolbio nu när det finns möjlighet att göra det inom kommunens gränser.

Projektet började 2017

Arbetet med skolbioprojektet på Ekerö inleddes redan sommaren 2017 när Film Stockholms konsulent Ulf Slotte tog kontakt med Ekerö kommun. Han arbetade då med rapporten Skolbio i Stockholms län 2017 och kartlade situationen för skolbio i länets kommuner.

- Ulf tyckte att det var dags att Ekerö fick en egen skolbio. Det är något vi saknat länge. Med hjälp av Film Stockholms stöd kunde vi på ett billigt och enkelt sätt starta upp det, säger Klara Löwenberg, utvecklingsledare på Ekerö kommun.

Skolbiovisningen, äger nu rum i Ekerö kommuns lokaler, men sköts av biografföreningen Mälarö Kino och Ekerö filmstudio. Biografmaskinisterna har också gått kurser som arrangerats av Film Stockholm.

Läs Film Stockholms rapport Skolbio i Stockholms län 2017.

 

Susanna Wallenberg, klasslärare för årskurs 7 på Drottningholmsskolan som tror att hennes klass kommer att gå fler gånger på skolbio nu.  Foto: Stefan Karlsson/Film Stockholm.

Susanna Wallenberg, klasslärare för årskurs 7 på Drottningholmsskolan som tror att hennes klass kommer att gå fler gånger på skolbio nu. 

”Skolbion skapar mervärde för eleverna”, säger Klara Löwenberg, utvecklingsledare på Ekerö kommun som arbetar med skolbioprojektet.  Foto: Stefan Karlsson/Film Stockholm

”Skolbion skapar mervärde för eleverna”, säger Klara Löwenberg, utvecklingsledare på Ekerö kommun som arbetar med skolbioprojektet. 

Skolbio
2018-12-12