Hoppa till huvudinnehåll

Film Stockholm testar filmade filmhandledningar

Stillbild från Till drömmarnas land. Foto: Rasmus West.

Film Stockholm och Medioteket presenterar ett gemensamt pilotprojekt med filmade filmhandledningar. Först ut är en handledning till filmen Till drömmarnas land av Victor Lindgren. Handledningen har ett tilltal direkt till eleverna och innehåller utvalda klipp med frågeställningar att arbeta vidare med i klassrummet efter filmvisning. Vi hoppas att filmhandledningen ska underlätta uppföljningen av filmen och öka den digitala kompetensen och elevernas filmkunnighet. 

Eftersom detta är ett pilotprojekt vill vi gärna höra dina synpunkter på handledningen så vi kan fortsätta att utveckla formen. Maila dina synpunkter till josefine.alm@sll.se.

Länk till filmhandledningen: https://vimeo.com/361802650

Film Stockholm drivs av Region Stockholms kulturförvaltning och Medioteket drivs av Stockholms stads utbildningsförvaltning.

Om Filmen: 

Längd: 90 minuter
Språk: Engelska, rumänska, svenska, svensk text
Regi: Victor Lindgren
Rekommenderas för: årskurs 8–gy
A-märkt

Sjuttonåriga Sabina kommer från Rumänien för att söka arbete i det lilla samhället Holmsund, utanför Umeå. Hon möter femtonåriga Elin och vänskap uppstår. Sabina är rom och har svårt att bli accepterad. Elin har varit mobbad i skolan och lider av att hennes pappa inte kan hantera sorgen efter mammans död. Tillsammans blir de ett kärleksfullt stöd för varandra.

Till drömmarnas land är en poetisk vardagsberättelse om ungas utsatthet och längtan. Samtidigt som filmen tecknar en tidlös historia om att växa upp och frigöra sig så är det också en politisk film om samhällsklimatet i dagens Sverige. 

Till drömmarnas land passar att visas som del av skolans värdegrundsarbete men även inom ramarna för kursplanerna i svenska, samhällskunskap, bild och musik. Filmen lyfter teman som värdegrund, kulturmöten, normer, fördomar och vänskap.

För att boka filmen som skolbio, kontakta Folkets Bio.

2019-12-10