Hoppa till huvudinnehåll

Film Stockholm utvecklar Virtual Reality-spel i samarbete med Danderyds Sjukhus och KTH

Bild på person som har Oculus Rift på sig

Det senaste halvåret har Film Stockholm i samarbete med Danderyds Sjukhus Smärtrehabilitering och Kungliga Tekniska Högskolan utvecklat ett Virtual Reality-spel som kan användas i rehabiliteringen av patienter med bland annat whiplashskador. Spelat kommer att visas på evenemanget Robottekniken som revolutionerar rehabilitering i Almedalen den 29 juni.

Våren 2014 initierade Film Stockholm projektet ”Transmedia i vården” för att utreda möjligheten att utveckla dataspel för rehabilitering inom vårdsektorn. I samarbete med läkare och sjukgymnaster på Danderyds Sjukhus Smärtrehabilitering och tillsammans med en student på Kungliga Tekniska Högskolan utvecklades ett dataspel konstruerat för de nya Virtual Reality-glasögonen Oculus Rift.

Spelet är det första i Europa i sitt slag och syftar till att genom spelmoment få patienter med bland annat whiplashskador att utföra rehabiliterande huvudövningar. Det har med gott resultat testats på ett antal patienter under våren och arbetet med utvecklingen fortsätter under hösten. Försöken visar också att tekniken och metoden går att använda på patientgrupper med andra typer att rehabiliteringsbehov.

- Vi har länge sett potentialen i att använda rörlig bild och dataspel inom vården och därför är det väldigt inspirerande att nu ha kunnat utveckla ett Virtual Reality-spel som faktiskt underlättar rehabiliteringen av patienter, säger Joakim Blendulf, chef på Film Stockholm.

Projektet har genomförts med ett särskilt utvecklingsstöd från Kulturnämnden i Stockholms läns landsting.

Dataspelet kommer att demonstreras på seminariet ROBOTEKNIKEN SOM REVOLUTIONERAR REHABILITERING i Almedalen den 29 juni. Seminariet, som äger rum i Bryggarsalen, Strand Hotell, Strandgatan 34, Visby arrangeras av Danderyds Sjukhus. Från 8.30 går det att prova spelet och seminariet är kl 11.00-12.15.

Foto: Cecilia Larsson Lantz

2016-12-27