Hoppa till huvudinnehåll

Filmade filmhandledningar: Till drömmarnas land och 438 dagar

Stillbild från Till drömmarnas land. Foto: Rasmus West.

Film Stockholm och Medioteket gemensamma projekt med filmade filmhandledningar har resulterat i två handledningar. Först ut var en handledning till filmen Till drömmarnas land av Victor Lindgren. Nu kommer handledningen till Jesper Ganslandts 438 dagar. Handledningen har ett tilltal direkt till eleverna och innehåller utvalda klipp med frågeställningar att arbeta vidare med i klassrummet efter filmvisning. Vi hoppas att filmhandledningen ska underlätta uppföljningen av filmen och öka den digitala kompetensen och elevernas filmkunnighet.

Vi vill gärna höra dina synpunkter på handledningarna! Maila dina synpunkter till josefine.alm@sll.se.

Film Stockholm drivs av Region Stockholms kulturförvaltning och Medioteket drivs av Stockholms stads utbildningsförvaltning.

438 dagar

Länk till filmhandledningen: https://vimeo.com/395450596

Om Filmen: 
Längd: 124 minuter
Språk: Svenska, engelska, somaliska m.m. svensk text
Regi: Jesper Ganslandt
Rekommenderas för: årskurs 9–gy

Journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson sätter allt på spel när de korsar gränsen mellan Somalia och Etiopien. De vill undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbar befolkningen och med egna ögon ta reda på sanningen. Fem dygn senare är de frihetsberövade. Det som många trodde var ett solklart fall i rätten avgjordes av manipulerat filmmaterial och resulterade i en dom på elva års fängelse för terroristbrott. Efter 438 dagar i fängelse – i sällskap med andra fängslade journalister, politiker och småtjuvar – släpps de plötsligen fria. En spännande och mycket tänkvärd film baserad på Martin Schibbyes och Johan Perssons bok 438 dagar.

För att boka filmen som skolbio, kontakta SF studios: bokning@sfstudios.se.

Till drömmarnas land

Länk till filmhandledningen: https://vimeo.com/361802650

Om Filmen: 
Längd: 90 minuter
Språk: Engelska, rumänska, svenska, svensk text
Regi: Victor Lindgren
Rekommenderas för: årskurs 8–gy
A-märkt

Sjuttonåriga Sabina kommer från Rumänien för att söka arbete i det lilla samhället Holmsund, utanför Umeå. Hon möter femtonåriga Elin och vänskap uppstår. Sabina är rom och har svårt att bli accepterad. Elin har varit mobbad i skolan och lider av att hennes pappa inte kan hantera sorgen efter mammans död. Tillsammans blir de ett kärleksfullt stöd för varandra.

Till drömmarnas land är en poetisk vardagsberättelse om ungas utsatthet och längtan. Samtidigt som filmen tecknar en tidlös historia om att växa upp och frigöra sig så är det också en politisk film om samhällsklimatet i dagens Sverige. 

Till drömmarnas land passar att visas som del av skolans värdegrundsarbete men även inom ramarna för kursplanerna i svenska, samhällskunskap, bild och musik. Filmen lyfter teman som värdegrund, kulturmöten, normer, fördomar och vänskap.

För att boka filmen som skolbio, kontakta Folkets Bio.

2020-04-29