Hoppa till huvudinnehåll

Filmpedagogen som inte tar sommarlov

Ali Quraishi, filmpedagog. Foto: Anna Molander

Ali Quraishi har jobbat med Film Stockholms sommarjobbare sedan 2015. I sommar ska han spela in VR-filmer i Österåkers kommun tillsammans med åtta ungdomar, 16-18 år gamla. 

- Vi ska filma ett midsommarfirande som kan visas inom äldreomsorgen, för de som inte själva har möjlighet att vara med, säger Ali. 

VR-filmerna är en del av Film Stockholms sommarjobbsprojekt. Totalt arbetar 70 ungdomar med film som sommarjobb i sex kommuner i länet - Botkyrka, Haninge, Nacka, Nynäshamn, Stockholm och Österåker.

- Det är stor skillnad mot när jag började arbeta med detta. Nu är det riktiga uppdrag. Vi har även ett samarbete med Stockholms läns museum där vi ska göra en VR-tour i historiska miljöer som ett gammalt ubåtvarv från andra världskriget, fortsätter han.

Börjar spela in den 18 juni

De ungdomarna Ali arbetar med kommer främst från Österåkers kommun. Några är också nyanlända flyktingar.

- Vi ville ha några som pluggar film och media eller är nyfikna på film.

Redan den 18 juni börjar inspelningarna som pågår i drygt tre veckor.

"Ville ge tillbaka"

Innan Ali började som filmpedagog pluggade han på Dramatiska Institutet, jobbade med reklamfilm och musikvideos och som thaiboxningsinstruktör. Han hamnade på Film Stockholm genom tips från en bekant.

- Jag blev tillfrågad om jag ville vara med och ta hand om sommarjobbare på Kista bibliotek. Det var ungdomar från Vällingby-Hässelby, där jag själv växte upp. Jag kände då att jag gärna vill ge tillbaka till dem som kom från mina kvarter, säger Ali.

Läs mer om sommarjobben på Österåkers kommuns webbplats.

2018-06-11