Hoppa till huvudinnehåll

Flera tunga priser till filmare som fått stöd av Filmbasen

Ahmed Abdullahi håller tacktal sedan hans film Martyren vunnit en Guldbagge för Bästa kortfilm. Foto: Pelle T Nilsson/Svenska Filminstitutet

Flera av Sveriges tyngsta kortfilmspriser har de senaste tiden gått till filmer som fått stöd av Stockholms läns talangutvecklingscentrum Filmbasen som drivs av Film Stockholm.

I måndags vann Ahmed Abdullahis film Martyren en Guldbagge för Bästa kortfilm. Filmen har fått projektstöd av Filmbasen under 2017. Filmaren Ahmed Abdullahi har också tidigare varit med i talangprogrammet STHLM Debut, som drivs av Filmbasen/Film Stockholm, Film Capital Stockholm och Stockholms filmfestival.

I söndags vann Elin Övergaards film Ingen lyssnar kortfilmspriset Startsladden på Göteborgs filmfestival. Filmen fick projektstöd av Filmbasen ifjol. Startsladden är med en prissumma på 300 000 kronor i form av filmteknik, kontanter och tjänster ett av världens största. 

Dessutom vann Julia Thelins film Sorry not sorry Startsladdens publikpris. Även den filmen har fått projektstöd av Filmbasen under 2018.

- Vi är otroligt glada och stolta över Ahmed, Elin och Julias framgångar! Vi vet vilken betydelse det har att det finns en regional plattform för och med talangfulla filmare och priserna är ytterligare kvitton på denna satsning, säger Joakim Blendulf, chef Film Stockholm.

2019-01-31