Kortfilmsfestivalen STOCKmotion blir digital – här är årets program

Publicerad: 2020-09-16

Bild ur Något att minnas av Niki Lindroth von Bahr.
Bild ur Något att minnas av Niki Lindroth von Bahr. Fotot: Niki Lindroth von Bahr.

Nu släpps programmet till den sjunde upplagan av kortfilmsfestivalen STOCKmotion, som 2020 hålls digitalt den 14-17 oktober. Ta chansen att se morgondagens stjärnregissörer ta sig an aktuella ämnen i sina senaste kortfilmer.

STOCKmotion filmfestival är en kortfilmsfestival som låter Stockholmsbaserade filmskapare i alla åldrar bidra i olika ålderskategorier – från 6 års ålder till vuxna professionella filmare.

Årets festival kommer att hållas digitalt på www.STOCKmotion.se på grund av coronapandemin. Vi har därför förlängt festivalen till fyra dagar, från den 14-17 oktober.

– Fördelen med det digitala festivalformatet är att fler än vanligt får chansen att ta del av årets fina filmer och seminarier. För att få plats med allt utan krockar utökar vi festivalen till fyra dagar, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm/Filmbasen, som arrangerar STOCKmotion.

Premiärer och internationella festivalfavoriter

Många av filmerna på festivalen tar sig an aktuella frågor och ett tydligt samhällsengagemang finns som en röd tråd i programmet. Utanförskap, rasism och klimatförändringar är några av de ämnen som behandlas i årets filmer.

– Vi är stolta att ha filmer som har varit runt i världen på internationella festivaler. Det är också roligt att flera fina filmer kommer att ha världspremiär hos oss, bland annat Aries av Gustaf HoltenäsStreet Dancers av Maja Karlström och Skäms inte! av Daniel Salzberger, säger Rafael Franco, projektledare och filmprogramsansvarig på STOCKmotion.

I filmprogrammet hittar vi också STOCKmotion-favoriten Niki Lindroth von Bahr, som är tillbaka med filmen Något att minnas. Den har visats på Berlinale och vann bästa animation på Tampere Film Festival.

Jimmy Olsson är också tillbaka på STOCKmotion, den här gången med två filmer. Den ena, Alive, vann första pris på filmfestivalen i Huesca och tävlar nu på kortfilmsfestivalen Short Shorts i Tokyo. Den andra, Valla Villekulla, är en mockumentär om en av våra mest folkkära barnfigurer. Stämmer det att Pippi Långstrump tillbringar sina dagar på Solvalla nuförtiden?

Möten med toppregissörer i seminarieprogrammet

I seminarieprogrammet finns mycket matnyttigt för den som jagar stöd till sin filmproduktion, vill bli en bättre kortfilmsproducent eller ha tips på hur filmen kan nå ut till sin publik. Vi möter And Then We Danced-regissören Levan Akin i ett fördjupande samtal, och Peter Grönlund (TjuvhederGoliat) och Sanna Lenken (Min lilla systerKonstnären får barnNattbarn) berättar om att ta steget från långfilm till tv-serie.

Ny chans att skicka in filmer för de yngsta

Vi vill ge ytterligare en chans till de yngre filmskaparna att anmäla sina filmer, så alla ni som är upp till 15 år kan fortfarande skicka in era filmer för att tävla i kategorin Lättvikt!

Ny deadline för lättvikt är 21 september. Anmäl din film här: http://www.stockmotion.se/anmalan-lattvikt-1

***

Festivalfakta: STOCKmotion 2020

STOCKmotion filmfestival 2020 äger rum 14-17 oktober på www.STOCKmotion.se, där vi visar årets filmer och seminarier.

Se hela STOCKmotion-programmet på www.STOCKmotion.se.

Årets affischbild kommer från filmen Hållbart professionell av Sebastian Johansson Micci.

Om STOCKmotion filmfestival

Film Stockholm/Filmbasen arrangerade STOCKmotion första gången 2014, en filmfestival där filmskapare i alla åldrar ges plats på vita duken. Vår vision är att festivalen ska skapa en lustfylld rörelse kring den rörliga bilden och beröra både djupt och brett.

Vi låter kortfilmen stå i fokus då den väger allt tyngre i takt med att medielandskapet förändras samt att ny och billigare teknik har gjort det möjligt för fler filmskapare, från pensionärer till skolbarn, att uttrycka sig. Välkommen att överraskas av både nybörjare och mer professionella filmares fantastiska berättelser!

STOCKmotion är även Stockholms läns regionala uttagning till den nationella Novemberfestivalen.

Kontaktpersoner:

Rafael Franco, projektledare och filmprogramsansvarig STOCKmotion, 070-484 22 80, rafael.souza@sll.se.

Mikael Ström Jupiter, kommunikatör Film Stockholm/Filmbasen, 070-484 22 82, mikael.strom-jupiter@sll.se.

Joakim Blendulf, chef Film Stockholm/Filmbasen, 070-484 22 08, joakim.blendulf@sll.se.

Huvudpartner: Filmtech

Samarbetspartners: ABF Stockholm, Filmcentrum, Ljud & Bildmedia, Ljudbang, OFF, Stockholms konstnärliga högskola, Video Assist Sweden, WIFT