Hoppa till huvudinnehåll

Sundbyberg har fått en egen bio

Anna-Lena Arreborn i kassan till Bio Bristol. Foto: Tomas Tengmark/Bio Bristol

I höstas öppnade Bio Bristol i Sundbybergs centrum med stöd av bland annat Film Stockholm. Nu saknar bara tre kommuner i länet en egen biograf.

Bristol drivs av Anna-Lena Arreborn och Tomas Tengmark, som känt varandra sedan de pluggade filmvetenskap i början av 2000-talet. Drömmen om att öppna en biograf i Sundbyberg hade de haft länge

- Jag växte upp i närheten, så jag har alltid känt till bio Bristol, säger Anna-Lena Arreborn.

Bio Bristol öppnade första gången redan 1939. På 1970-talet förvandlades lokalen till teater. När teatergruppen började gå dåligt för några år sedan såg Anna-Lena Arreborn och Tomas Tengmark sin chans att återuppväcka biografen och visa kvalitetsfilm.

- Det finns ju inte en enda fristående biograf på norra sidan av Stockholm, säger hon.

Sedan i november hyr de lokalen av teatern varannan onsdag och visar film för medlemmar i Bio Bristols filmklubb, för närvarande 80 stycken. Under julen prövade de också att köra öppna visningar.

Fick stöd av Film Stockholm

Biografen kunde öppnas bland annat tack vare stöd från Films Stockholms konsulent Ulf Slotte.

- Ulf har varit med oss under förhandlingar med kommunen och har hjälpt oss att skriva ansökningar, säger Anna-Lena Arreborn.

Just nu håller biografen stängt för ombyggnation.

- Vi håller på att installera en permanent duk och projektor. Tidigare har vi hyrt det för varje gång. Vi planerar att öppna igen onsdagen den 13 februari.

Förhoppningen är också att de 150 fällstolar som nu används kan bytas ut mot bekvämare alternativ.

- Teatern vill ha det så för att kunna rensa golvet i lokalen ibland. Men det är en förhandlingsfråga. Vi har diskuterat olika lösningar. Nu har biografen fått mycket uppmärksamhet så vi får se vad som händer.

Driver biografen ideellt

I framtiden hoppas Anna och Tomas att kunna samarbeta med andra aktörer och ordna olika event i samband med biovisningarna.

- Marabouparkens konsthall har hört av sig. De har också haft filmvisningar och diskussioner om avsaknaden av en bio i Sundbyberg, så det kanske kan bli något.

Än så länge är bioprojektet inte någon ekonomisk vinstaffär, men det är inget som oroar Anna-Lena Arreborn och Tomas Tengmark.

- Vi driver det ideellt, så vi tycker inte att det är det viktigaste, säger Anna-Lena.

Bio Bristol. Foto: Tomas Tegmark/Bio Bristol

Fakta/Biografer i Stockholms län

  • Tre kommuner i Stockholms län saknar fortfarande en egen biograf - Upplands-Bro, Upplands Väsby och Danderyds kommun.
  • Under 2018 öppnade tre nya biografer i länet, Bio Kaskad i Blackeberg, Capitol Bio vid S:t Eriksplan och Bio Bristol i Sundbyberg.

 

2019-02-05