Hoppa till huvudinnehåll

Boktips på film – en väg för unga att upptäcka filmskapandets möjligheter

För ungefär ett år sedan träffades för första gången fyra ungdomar på Kista bibliotek. Genom Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning hade de fått feriejobb och under jullovet skulle de nu arbeta tillsammans och lära sig hur man gör film; från idé till premiärvisning. Resultatet blev Boktips på film. Fyra kortfilmer där personer med stark anknytning till Järvaområdet fick ge tips och berätta vad som är speciellt med just den bok de valt och varför de ville förmedla det vidare.

Projektet initierades och handleddes av Amra Heco som arbetar som producent på ungdomshuset Reactor i Husby. Det är en del av satsningen på kultur i området, som bland annat sker genom nätverket Husby kulturkvarter som Film Stockholm är med i. Sommaren 2015 följdes också jullovsarbetet upp av sommarjobb inom kultur till ungdomar i Stockholms läns.

Men vad har egentligen arbetet med Boktips på film, och sommarjobb-projektet betytt för de inblandade? Vi gör ett besök på Kista bibliotek för att få veta lite mer. Här träffar vi Miriam Habtemariam, en av ungdomarna som var med under jullovsarbetet och då gick första året på gymnasiet. När hon sökte feriejobb genom stadsdelsförvaltningen visste hon inte vilket slags arbete hon skulle få, men i sin ansökan skrev hon att hon tyckte om Kista bibliotek. Kanske var det vad som gjorde att hon tillsammans med tre andra ungdomar: Hermona Beyene, Sara El Kelany och Takwa lahwal fick jobb på biblioteket. Ingen av dem kände varandra, de bodde på olika ställen och gick på olika skolor och Miriam berättar att hon inte hade någon tidigare erfarenhet av att göra film, utan allt var nytt för henne.
- Det är ju mycket, mycket roligare att få göra ett sådant här jobb än att till exempel bara få städa som jag gjorde på mitt första feriejobb. Det här ger ju så väldigt mycket mer, berättar hon och fortsätter:
- För det första så lär man sig någonting, och för det andra så får man även en ny hobby, ett nytt intresse.

Rebecca Medici, barn- och ungdomsbibliotekarie på Kista bibliotek, var delaktig i projektet och berättar hur ungdomarna under fem intensiva dagar lärde sig hur man gör film. Tillsammans utvecklade de idén, lärde sig hur man filmar, arbetar med ljus och ljud och hur man redigerar.
- Filmerna blev så fina och vi kände att det var viktigt att de fick en plats här på biblioteket och att de presenterades ordentligt. Därför arrangerade vi en filmpremiär med popcorn där ungdomarna själva introducerade filmerna. Vi visade filmerna från stora scenen och har sedan visat dem i våra utställningsboxar under ganska långa perioder, berättar Rebecca.

Jullovsarbetet öppnade upp många dörrar för deltagarna och de hann både lära sig mycket och har dessutom på egen hand fortsatt att arbeta med film tillsammans. Bland annat har de filmat författarsamtal på biblioteket och under barnkulturfestivalen KUL 14/15 dokumenterade de och intervjuade deltagare och ansvariga för festivalen. I slutet av maj anordnades även Järvaplay, en ny festival för unga medieskapare på Kista bibliotek. Miriam och Rebecca berättar varmt om festivalen då den blev mycket lyckad och aktörer från hela Järvaområdet bjöds in. Under två dagar visades kortfilmer och det anordnades workshops och seminarier. Miriam och hennes medarbetare visade upp sina filmer och när festivalen var slut startade de upp Järvaplayredaktionen tillsammans med några andra ungdomar som deltagit.

När Kista bibliotek tidigare i höstas blev utnämnd till världens bästa bibliotek bestämde sig Järvaplayredaktionen för att göra en film om biblioteket.
- Just det här projektet var väldigt spontant. Jag läste i tidningen att Kista bibliotek hade vunnit priset, skrev till de andra tjejerna och sedan samlades vi här dagen efter, berättar Miriam. Genom intervjuer med framförallt ungdomar och barn ville de visa vad besökarna tycker och tänker. Resultatet blev en kortfilm som hade premiär på Kista biblioteks ettårs-fest i november.
- Det tar ju jättemycket tid att göra film så det var fantastiskt att de fick ihop det! Filmare kom fram efteråt och frågade om de verkligen hade gjort filmen själva och undrade hur mycket de hade jobbat med film tidigare. Det var festens höjdpunkt skulle jag säga, menar Rebecca.

Det är svårt att hitta tid till att påbörja ett nytt projekt då alla deltagarna samtidigt studerar på gymnasiet. Men Miriam berättar att det finns massor av idéer; några vill göra en kortare spelfilm, några är intresserad av att göra en reportagefilm. Och nästa år är det dags för Järvaplay igen.
- Vi vill vara med då. Vi kommer behöva sätta oss ner när vi har hunnit andats ut efter det här, för att komma på vad vi vill bidra med till den festivalen, säger hon. Miriam har ännu inte bestämt sig för om hon vill arbeta professionellt med film i framtiden, men har lärt sig att filmarbetet innebär massor av möjligheter.
- Jag märker ju att filmen är ett bra sätt att få ut sina tankar, idéer och budskap. Och det är någonting som jag vill göra, kunna bidra med något. Film kan mycket väl bli forumet jag använder, men det är alltid bra att ha flera vägar att gå, avslutar hon.

Reportage: Johanna Thelander