Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 116658-117658

Film i skolan-dagen

Ur Dröm vidare. Foto: Alexandra Aristarhova.

Hjärtligt välkomna till en filmpedagogisk inspirationsdag för dig som jobbar eller vill jobba med film i skolan. Årets tema är "Film över alla gränser" där vi visar på filmens kraft, nödvändighet och gränsöverskridande möjligheter. Välkommen till Film i skolan-dagen den 19 april på Filmhuset.

Årets utmaning: Att få fler att jobba med film i skolan! Ta med en kollega, så deltar ni i en utlottning under dagen.

Anmäl dig här senast 7 april: http://simplesignup.se/private_event/90121/6979a451d2

Förmiddagens program 9.00-12.15
  • Malena Janson, fil dr i filmvetenskap med inriktning mot barnkultur, om gränser mellan medier och verklighet: "Verkligen? Film, spel, lek och bok – en helt riktig framställning".
  • Linda Sternö, Barnfilmskolan, Akademin Valand: Filmskapande i möte mellan generationer och kulturer.
  • Estradpoeten och transaktivisten Yolanda Bohm, vice ordförande RFSL ungdom om hur sexualitet och identitet representeras i film och om hur skolan kan skapa trygga rum och ge verktyg att handskas med hat. 
  • Liza Haglund, filosofipedagog, adjunkt i pedagogik och författare, om att prata kring filosofiska frågor med barn med hjälp av film.
  • Dessutom kortfilmsvisningar:
    Jimmie - den fantastiska filmen om en svensk flykt utifrån en 5-årings perspektiv. 
    Märta proppmätt - ny animerad film om Märta, en guldfisk som käkar upp sina vänner.
Eftermiddagens program 13.30–17.00

13.30–14.30 hålls två parallella workshops.
Du anger vilken du vill delta i när du anmäler dig.

Workshop 1: Visuella mönster- om könsnormer i bildspråket
Bilder är effektiva bärare av budskap. Varje dag omges vi av mediala bilder med personer som genom sin representation berättar hur du som man eller kvinna ska se ut och bete dig. Många ideal är ouppnåeliga, men representationens makt är stor och påverkar oss alla. Hela vårt samhälle vinner på att inte ha snäva könsnormer. Det handlar inte om att någon ska behöva ändra på sig utan att alla måste få duga som de är. Hur uppnår vi detta? 

Lyssna på mediepedagogerna Elin Jönsson och Elisabet Jonsved som presenterar det lektionsmaterial de har gjort på uppdrag av Statens Medieråd och som inom kort finns tillgängligt för alla att ladda ned och arbeta med i skolan. 

Workshop 2: MIK, medie- och informationskunnighet, i praktiken
Workshop med Linda Sternö, Barnfilmskolan, Akademin Valand.

När du lär dig läsa och skriva börjar du ofta med alfabetet. Men när du ska lära dig kameran, var börjar du då? Barnfilmskolan på Akademin Valand skissar just nu på hur kamerans ABC skulle kunna se ut. Kamerans ABC består av övningar som ingår i den pedagogik kring kameran som just nu utvecklas tillsammans med barn, seniorer, studenter och pedagoger från olika verksamheter: för-, grund- och särskola, daglig verksamhet och mottagande av nyanlända.

I workshopen får du med dig enkla övningar och tankeväckande frågor kring kameran som verktyg i klassrummet.

Ta med smartphone, digitalkamera eller läsplatta som är laddade och har utrymme i minnet.

15.00 Filmvisning: Dröm vidare av Rojda Sekersöz (90 min).
Dagen avslutas med filmvisning av hyllade Dröm vidare med efterföljande samtal med filmens regissör, långfilmsdebuterande Rojda Sekersöz

Dröm vidare handlar om Mirja (Evin Ahmad), som måste finna sin plats i världen efter ett avtjänat fängelsestraff. När hon lyckas få ett jobb som hotellstäderska börjar hon leva ett dubbelliv. Hon slits mellan sin sjuka mamma och sina gamla vänner, som varit som hennes riktiga familj. Dröm Vidare har beskrivits som "en efterlängtad käftsmäll om vänskap, lojalitet, identitet och klass" och är på samma gång verklighetsnära och drömsk. 

Dröm Vidare hade världspremiär i huvudtävlan (Dragon Award) på Göteborg Film Festival 2017 där den blev dubbelt prisbelönt; med Publikpriset för bästa nordiska film och Svenska kyrkans Angelospriset.

17:00 (ca.) Dagen är slut.


Film i skolan-dagen i Stockholm 2017

Film i skolan-dagen 2017 arrangeras av Svenska Filminstitutet, Film Stockholm, Mediepedagogiskt centrum i Järfälla och Medioteket Stockholm.