Hoppa till huvudinnehåll
Deltagare i RIBS-projektet. Foto: Sean Sigfried.

Händelserik höst i EU-projektet RIBS

Film Stockholm driver EU-projektet RIBS (Rolling images in business startups), som går ut på att simulera företagande inom kultur och kreativa näringar i Östersjöregionen. Hösten har varit intensiv med många varierande aktiviteter.

September bjöd på en magisk filminspelning i skärgårdsmiljö under ledning av coacherna Ali och Oliwer. Det gjordes som ett produktionssamarbete mellan Sverige och Finland i en unik miljö på Utö.

I oktober åkte tio deltagare från Stockholm till ett internationellt läger som anordnades i Kustateljén på Gotland. Uppdraget var att under två dygn producera en utställning för barn med fem stationer på temat ”Våra sinnen”. En mer kreativ miljö att jobba i är svårt att hitta och nivån på kreativiteten nådde nya höjder.

I slutet på oktober var det dags för fyra deltagare från film- & regiprogrammet på St Eriks gymnasium att delta i den Finska entreprenörstävlingen ”Get the deal” med sex andra finska gymnasieskolor. Utbytet genomfördes för andra gången och även lärare från St Eriks var med under helgen. Tävlingen går ut på att företag tillhandahåller problem som ska lösas och presenteras av lag om fyra-fem gymnasiestudenter. Den 12-15 april 2018 är det dags för Stockholm att testa metoden i samarbete med St Eriks gymnasium. Under våren kommer det att pågå metodutveckling och framtagandet av beprövade kursmoment för entreprenörskap inom KKN (Kultur och Kreativa Näringar) för unga runt Östersjön.

I oktober gästades även STOCKmotion filmfestival och Uppsala kortfilmsfestival av deltagare och ledare från våra partners i Estland och Finland.

I november deltog ett par RIBS-deltagare med sin film på Ringerike internationella ungdomsfilmfestival för att lära sig att prata om sitt skapande, forma internationella nätverk och orientera sig i global ungdomsfilm.

I RIBS-projektet ingår att ge unga chansen att besöka kreativa arbetsplatser och tidigt få inblick i förutsättningarna för att utvecklas som entreprenör inom KKN. I December fick RIBS-deltagarna träffa entreprenören Lisa Evertsson Norrevik som grundat appen Story Spot och som arbetar i tech-hubben Epicenter. Några av våra deltagare deltog också i den ansökningsworkshop som anordnades på Filmbasen i december.

Den 8e december hade en av våra äldsta RIBS-deltagare, Stefan Molin, sin sista föreställning på Lava av den egenproducerade pjäsen ”15 underbara år med STEPH”. Full salong och ett dundrande gensvar från publiken talade sitt tydliga språk. Grattis Stefan vi önskar dig lycka till med nästa produktion!

Våren kommer bjuda på fler studiebesök, utbyten och ett internationellt läger i Stockholm i April. Nu tar vi en paus och önskar alla God Jul & Gott Nytt År!

RIBS pågår till den 1 september 2018.

/Fredrik Nordbladh, projektledare för RIBS på Film Stockholm