Hoppa till huvudinnehåll
Två äldre tittar på arkivfilm

Möten med Arkivfilm

”Titta, Vällingby, jag var med när det invigdes …  ” ”De där receptkorten gillade ungarna, de rörde alltid om i lådan…” Filmklipp från förr väcker minnen, känslor och inte minst många skratt. Det vet Louise Berg och Erik Fernström som brukar visa klipp på äldreboenden och sjukhus.

Ungefär tusen filmklipp finns hos filmarkivet och allt ligger öppet på internet för den som vill titta. Det äldsta klippet är från 1897 då kungen av Siam besökte Oscar II. Erik Fernström, som sedan länge visat biofilm inom landstinget i Stockholm, började visa filmklipp som ett projekt, vilket nu har permanentats. Tillsammans med Louise Berg som är filmare, fotograf och filmpedagog har han valt ut ett antal olika teman, från gymnastik och mode till matrecept, flyg, tåg och det gamla Stockholm. Dagens visning är inom ramen för projektet Möten med litteratur där bibliotek visat arkivfilm, och de flesta i publiken har en demenssjukdom.

- Vitsen är inte bara att titta och roas, förklarar Erik Fernström.
- Det här bygger på samtal. Kommer ni på något ni tycker är intressant, så pratar vi om det mellan klippen. Det är ni som bestämmer, fortsätter han.

Till smekande wienervalstoner sträcker och tänjer sig en kvinna iförd flortunna gymnastikkläder. Rörelserna som först bara är vackert graciösa blir allt mer avancerade. Spänst vid 50 kallas klippet som är från 1938. 
- Det var en rörlig dam…” ” Äsch, vad hette han den där gubben med ge mig en kvart om dagen, jo Arne Tammer… kommenterar publiken. Louise undrar om någon i publiken har sysslat med morgongumnasik.
- Nej, men med annan idrott, fotboll, bandy, hockey, svarar deltagaren Björn.

En film från invigningen av Vällingby centrum 1955 väcker mångas minnen. Det ska bli en modern förort och inte någon sovstad, utan här ska allt finnas. 
- Under det väldiga V-tecknet, enligt uppgift synligt ända till Solliden på Skansen i klart väder, har 55 butiker öppnats…berättar speakerrösten. Deltagarna minns
-Jag var där när det var ingivning, då var jag fem år, berättar Margareta. Alla femåringar i Vällingby fick komma till Stadshuset. Och kyrkan var så fin, byggd av en känd arkitekt.

Göran minns att Vattenfall fanns i närheten.
- Och så den där hållplatsen som man ofta åkte förbi där det var många industrier… vad hette den … Johannelund.

En gångtävling för servitriser och servitörer från 1944 får publikens skrattmuskler att jobba hårt. Jitterbugg på Nalen från samma år håller humöret fortsatt glatt. Har ni varit på Nalen? undrar Louise. Jodå, det har några deltagare och buggat har ju flera gjort. En kväll i juni med Lasse Berghagen spelas i ett klipp och får många att sjunga med. Det är ur en av många husmorsfilmer, den här gången en reklam för receptklubben Mästerkocken1973.
- Såna där receptkort tyckte mina barn var kul. Jag hittade aldrig det jag skulle ha, för ungarna rörde till det, berättar Göran.

Ett mer än hundra år gammalt klipp får avsluta visningen, det visar Gamla Stan och Slussen 1913 när öl kördes ut på kärror, när det syns att det är just Gustaf Piehls pilsnerdricka minns Göran var bryggeriet låg- vid Skanstull.
- Det roligaste är när det blir igenkänning. Men jag skrattade också så jag grät, kommenterar Margareta efter visningen.

Text: Kari Molin/ Svenskt Demenscentrum

 

Fakta Arkivfilm

Filmerna som visas i arkivfilmsprogrammen är en del av det kulturarv Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket förmedlar via www.filmarkivet.se. Filmerna streamas kostnadsfritt så vem som helst kan söka bland tusentals korta filmer, titta och minnas. 

Stockholms läns landsting erbjuder arkivfilmsvisning för träffpunkter och vård- och omsorgsboenden. För mer information om vilka som kan boka till subventionerat pris:
http://kultur.sll.se/kultur-i-varden-bestallare

Den som vill beställa en arkivfilmsvisning i något annat sammanhang kan vända sig till Anita Hjelm, konsulent för film i vården på Film Stockholm.

 

Film i vården: Går det att väcka minnen till liv? from Film Stockholm on Vimeo.