Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 214-118548

Skapande skola

Skapande skola är ett statsbidrag som syftar till att konst och kultur ska integreras i förskolan och grundskolan på lång sikt. Det bidrar till att barn får större möjligheter till eget kreativt skapande och får möta professionella kulturskapare.

Att se film i skolan, analysera, möta en regissör eller själv kliva i någon av rollerna bakom kameran är utmärkta pedagogiska metoder för att uppnå skolans mål och direktiv. Film kan vara en ingång till fördjupning i ett visst ämne i skolan. Att skriva manus kan vara ett sätt att utveckla sitt språk, att se en film som behandlar temat genus kan integreras i skolans likabehandlingsarbete och reportagefilm kan vara en metod för eleverna att redovisa sitt arbete i samhällskunskapen.

Om din skola vill arbeta med ett Skapande skola-projekt kan du kontakta Film Stockholm för rådgivning. Vi kan hjälpa dig att hitta en filmare eller mediepedagog, ge förslag på metod och inriktning, hålla ett informationsmöte med arbetslag/rektor/kultursekreterare. Har ni genomfört ett Skapande skola-projekt så kan vi hjälpa till med att arrangera en professionell och minnesvärd visning av barn och ungdomars egna produktioner, genom våra kontakter bland länets biografer.

Stödet söks hos Kulturrådet en gång per år av huvudman för förskolan eller skolan. 
Mer information om Skapande skola och hur man söker stöd finns på Kulturrådets hemsida.


För frågor om skapande skola, vänligen kontakta Film Stockholms konsulent för filmpedagogik Linda Lindgren.