Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 116756-118284

Skolbioförslag våren 2019

Ur Sagoland. Foto: Folkets bio

Sagoland

2018. 31 minuter. Svenskt tal.

Fantasifullt och filosofiskt för de minsta med de tre filmerna Månulvarna, Roboten och Valen och Sigrid och Natten. Filmerna avhandlar stora känslor och etiska dilemman – sorg och försoning, att osjälviskt rädda djur och natur, utsätta sig för vatten fast man är en robot och att längta bort och kanske hitta hem på kuppen.

Filminstitutets lärarhandledning: https://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/filmiskolan/filmhandledningar/sagolandet/
Distributör: Folkets Bio.
Kostnad: 2000 kronor.
Bokningskontakt: marieo@folketsbio.se

Stora stygga räven

2017. 83 minuter. Svenskt tal. 
Rekommenderas för låg- och mellanstadium

Från skaparna av Oscarsnominerade Victor & Josefine kommer en ny rolig och hjärtlig historia för hela familjen. Landsbygden är inte alltid så lugn och fridfull som man kan tro och djuren på den här gården är särskilt underliga: En räv som tar hand om en hel kycklingfamilj, en kanin som spelar stork och en anka som vill vara jultomten.

Filminstitutets lärarhandledning: -
Distributör: Folkets Bio.
Kostnad: 2000 kronor.
Bokningskontakt: marieo@folketsbio.se

Halvdan Viking

2018. 91 minuter. Svenskt tal.
Rekommenderas från årskurs 2-6

Halvdan Viking är elva år och bor i Östbyn med smeden Björn efter att hans pappa gett sig av på plundringsfärd. Men Halvdan är ingen "riktig” viking. Han haltar, har dåligt självförtroende och saknar en vän. I närheten av Östbyn ligger Västbyn. De båda byarna har legat i fejd med varandra så länge man kan minnas och det är förbjudet att befinna sig på fel sida av älven som delar de två byarna. En dag i skogen möter Halvdan plötsligt den orädda kungadottern Meia från fiendebyn Väst. Trots att de inte får träffas spirar en oväntad vänskap fram mellan dem. När Västbyn planerar ett anfall på Östbyn förstår vännerna att allt hänger på dem om det ska stoppas i tid. Men har de tillräckligt med mod och list för att göra det som krävs utan att ta till vapen?

Filminstitutets lärarhandledning: -
Distributör: SF Studios.
Kostnad: 1900 kronor.
Bokningskontakt: bokning@sfstudios.se

 

Ur filmen Supa modo

Supa Modo

2018. 74 minuter. Tal på swahili och engelska. Svensk text.
Rekommenderas för årskurs 4-7

I den djupaste sorg går det att finna ljus. Supa Modo är ett kenyanskt drama om den nioåriga flickan Jo, som är döende i cancer. Efter beskedet om att Jo inte kommer överleva väljer hennes familj och vänner att ta hem henne och se till att hennes sista tid i livet blir den bästa. Hon ska få uppfylla sin dröm: att vara en superhjälte, precis som på film. Fler och fler människor samarbetar för att drömmen ska bli till verklighet.

Filminstitutets lärarhandledning: Kommande
Distributör: FC Bio
Kostnad: 1900 kronor per visning.
Bokningskontakt: marieo@folketsbio.se

 

Ur Unga Astrid. Foto: Erik Molberg Hansen/Nordisk film

Unga Astrid

2018. 123 minuter. svenskt tal.
Rekommenderas från årskurs 6-gymnasiet

När Astrid Lindgren var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt, en kombination av mirakel och missöde som kom att forma hela hennes liv. Det var en händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska. Det här är berättelsen om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta. Unga Astrid är en fri tolkning av händelser i Astrid Lindgrens tidiga liv.

Filminstitutets lärarhandledning: https://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/filmiskolan/filmhandledningar/unga-astrid/
Distributör: Nordisk Film.
Kostnad: 2000 kronor.
Bokningskontakt: bokning@fox.com

Leslie Brinner

2018. 82 minuter. svenskt tal
Filmen rekommenderas från årskurs 7-gymnasiet

Leslie Tay står inför sitt livs viktigaste projekt: att släppa sitt efterlängtade debutalbum. Han växte upp på Sofielund i Malmö och lärde sig tidigt att vara hård och inte visa känslor. Men som vuxen är tillgång till känslorna något han behöver i sitt skapande. Filmen spänner över 15 år. Vi får följa Leslie på väg mot genombrottet som artist och målet att bli älskad för sin musik. En film om drömmar och motgångar, vilja och tålamod, och skapandets frigörande kraft. 

Filminstitutets lärarhandledning: Kommande
Distributör: Doc lounge.
Kostnad: 2500kr.
Bokningskontakt: bokning@doclounge.se

Goliat

2018. 85 minuter. Svenskt tal
Rekommenderas för årskurs 8 till gymnasiet

Kimmies pappa Roland ska snart inställa sig för att avtjäna ett fängelsestraff. Med Roland borta måste Kimmie axla rollen som familjeförsörjare och ta över sin pappas kriminella affärer. En uppgift han vare sig är redo för eller vill anta. Det sociala arvet är dock tungt i släkten Henebro, där manlighet och styrka mäts i förmågan att vinna alla strider. Något som Kimmie aldrig lyckats med.

Filminstitutets lärarhandledning: https://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/filmiskolan/filmhandledningar/goliat/
Distributör: Triart.
Kostnad: 2000 kronor (upp till 500 elever), 3000 kronor (501 elever eller fler).
Bokningskontakt: jonas@triart.se, marieo@folketsbio.se och martin.sornas@folketsbio.se

The Miseducation of Cameron Post 

2018. 90 minuter. Engelskt tal, svensk text.
Rekommenderas för årskurs 8 till gymnasiet.

När Cameron Post förlorade sina föräldrar i en bilolycka kände hon både skuld och lättnad över att de aldrig skulle få reda på att hon var lesbisk. Några år senare, 1993, bor den 16-åriga Cameron (Chloë Grace Moretz) med hennes nyreligiösa moster och är samtidigt tillsammans med skolans snyggaste tjej. När de två blir påkomna skickas Cameron till ”God’s Promise”, ett konverteringsläger där man ”botar” tonåringar från deras homosexualitet. I den märkliga miljön finner hon en ny familj bland de andra konvertiterna.

Filminstitutets lärarhandledning: https://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/filmiskolan/filmhandledningar/the-miseducation-of-cameron-post/
Distributör:  Njuta Films.
Kostnad: 2000 kronor per visning.
Bokningskontakt: anna@njutafilms.com

Blackkklansman

135 minuter. engelskt tal. svensk text. 
Åldersgräns: från 11 år. Rekommenderas från årskurs 9-gymnasiet. 

Det är tidigt 70-tal – en kaosartad tid kantad av slaget om medborgliga rättigheter. Ron Stallworth blir den första kriminalaren med afroamerikansk bakgrund på Colorado Springs-polisstation. Hans anställning välkomnas med skepticism och öppen hotfullhet av både kollegor och chefer. Helt orädd beslutar sig Stallworth för att göra sig ett namn och skapa förändring i samhället. Han ger sig djärvt ut på ett farligt uppdrag: att infiltrera och avslöja Ku Klux Klan. Förställd till rasist kontaktar Stallworth gruppen och snart blir han inbjuden i den innersta kretsen. Från den visionära filmskaparen Spike Lee kommer nu den otroliga men sanna historien om en amerikanske hjälte.

Filminstitutets lärarhandledning: https://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/filmiskolan/filmhandledningar/blackkklansman/.
Distributör: UIP.
Kostnad: 2500 kronor för upp till 100 elever.
Bokningskontakt: rikard_eriksson@uip.se och alexander_drugge@uip.se.

Schindler's List

1993, 195 minuter. engelskt tal (etc.), svensk text.
Rekommenderas för årskurs 8 till gymnasiet.

Det är 25 år sedan Steven Spielbergs mästerverk Schindler's list hade biopremiär. Universal Pictures har nu tillsammans med Steven Spielberg gjort en digital restaurering av filmen, som släpps på bio inför Förintelsens minnesdag. Filmen – som vann sju Oscarutmärkelser, bland annat Bästa film och Bästa regi – berättar den otroliga sanna historien om den gåtfulle Oskar Schindler (Liam Neeson) som räddade livet på fler än 1100 judar under Förintelsen vilka överlevde ett av de mörkaste kapitlen i mänsklighetens historia tack vare det han gjorde.

Filminstitutets lärarhandledning: https://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/filmiskolan/filmhandledningar/schindlers-list-2019/
Distributör: UIP.
Kostnad: 2500 kronor för upp till 100 elever.
Bokningskontakt: rikard_eriksson@uip.se och alexander_drugge@uip.se