Hoppa till huvudinnehåll
Sommarjobbar spelar in VR-film vid Ekbacken i Åkersberga. Foto: Ali Quraishi

Sommarjobbare gör VR-film för äldre i Österåker

Under tre veckor har sommarjobbande gymnasieungdomar, med hjälp av filmpedagoger från Film Stockholm, spelat in VR/360-filmer för äldre i Österåkers kommun. Första fredagen i juli premiärvisades filmerna på Träffpunkt Solgården i Åkersberga.

VR-filmer visas på Träffpunkt Solgården. Foto: Stefan KarlssonVisningen inleddes med en presentation av filmerna och en introduktion i virtual reality-teknik och 36o-graders-film. Sedan fick publiken ta på sig VR-glasögon och hörlurar för att ta del av dans runt midsommarstången vid Ekbacken och en kanotfärd längs konstverken som pryder Åkers kanal i Åkersberga. Mottagandet var överlag positivt och frågorna många efter visningen.

Ett av flera VR-projekt

- Förhoppningen är att VR-filmerna kan användas för att öka livskvaliteten för personer som annars har begränsade möjligheter att ta del av natur- och kulturupplevelser. Tidigare pilotprojekt med äldre har visat goda resultat, inte bara i form av skratt och glada tillrop under själva VR-upplevelsen, utan även i efterföljande diskussioner kring innehållet och upplevelsen, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm.

Film Stockholm har tidigare drivit ett liknande VR-projekt för äldre i Södertälje. 

Midsommarfirande, konstpromenad och Siaröfortet

VR-filmer visas på Träffpunkt Solgården. Foto: Stefan KarlssonArbetet med VR-filmerna i Österåker inleddes veckan innan midsommar. Då träffades ungdomarna och Film Stockholms filmpedagoger för första gången för att diskutera idéer, testa VR-tekniken samt fundera över hur den kan användas för den tilltänkta målgruppen. Ungdomarna fick också lära känna inspelningsplatserna genom guidning av konst- och kulturarvspedagoger från Stockholms läns museum.

På midsommarafton började filminspelningen vid Ekbacken i Åkersberga. Veckan efter följde inspelning av konstpromenaden längs Åkers kanal. Sista veckan var det dags för inspelning i första-världskrigs-miljöerna vid Siaröfortet i Stockholms skärgård. Därefter har filmerna sammanställts i rask takt. 

Visningen avslutning på sommarjobbsprojektet

Visningen på Träffpunkt Solgården var slutpunkten för sommarjobbsprojektet som genomförts i samarbete med Film i Österåker - film för barn, unga och äldre i Österåker och med hjälp av EU-projektet RIBS (Rolling Images in Business Startups) som har som mål att stödja unga entreprenörer mellan 16 och 18 år att utvecklas inom kultur och kreativa näringar. VR-filmerna i Österåker är också en del av Film Stockholms sommarjobbsprojekt. Totalt arbetar 70 ungdomar med film som sommarjobb i sex kommuner i Stockholms län – förutom Österåker även i Botkyrka, Haninge, Nacka, Nynäshamn och Stockholm. 

Se även filmen om sommarjobbsprojektet som de sommarjobbande ungdomarna själva sammanställt.

Projektet har uppmärksammats i flera medier:

TV4 Nyheterna, 29 juni 2018.
Vaken, Sveriges Radio P3 & P4, 6 juli 2018. 
Mitt i Vasastan, 5 juli 2018.