1 km film – svensk films framtid

Publicerad: 2023-06-14

Syntolkning: Svartvitt foto på SaraKlara Hellström när hon tar emot 1 km film-priset 2022.
SaraKlara Hellström tar emot 1 km film-priset 2022. Foto: Stockholms internationella filmfestival.

Sedan starten har Stockholms internationella filmfestival tillsammans med Svenska Filminstitutet delat ut ett av Sveriges största kortfilmspriser, 1 km film, till en lovande regitalang som fått chansen att spela in en ny kortfilm och komma vidare i karriären. 2023 är Film Stockholm med och finansierar 1 km film.

1 km film instiftades 1990 av Stockholms filmfestival och har sedan dess visat sig vara en säker indikator på nya talanger inom svensk film med tidigare vinnare som Amanda Adolfsson, Frida Kempff, Ninja Thyberg och John Skoog. 2022 tilldelades priset SaraKlara Hellström.

1 km film riktar sig till lovande filmskapare verksamma i Sverige. De nominerade får pitcha sin kortfilmsidé för bransch och visa sin film på festivalen. De får en Industry ackreditering och möjlighet att delta i masterclasses, träffa branschen och se festivalens filmer. Priset består av 100 000 kronor från Svenska Filminstitutet, 25 000 kronor från Film Stockholm, samt produktionsstöd från Dagsljus, Fackförbundet scen och film, Fyra K Media och Edisen. Totalt värde på priset av 1 km film är 350.000 SEK.

Ansök till 1 km film!

För att ansöka skickar du in en film (max 30 min) tillsammans med en projektbeskrivning för en kommande kortfilm som är ca 10 minuter lång. I ansökan får du gärna inkludera manus, synopsis och storyboard. Som bedömningsmaterial för 1 km film används både den tidigare filmen samt den nya projektidén. Vikten läggs på genomförbarhet för det nya projektet samt dess konstnärliga kvalité.

Sista datum att ansöka: 20 september 2023

Filmen och projektbeskrivningen skickas via mail till:
program@stockholmfilmfestival.se