2012 års New Doc-vinnare korad

Publicerad: 2012-03-12

Tempo dokumentärfestival 2012 är till ända, och det betyder också att årets pristagare korats. 2012 års pris för en ny röst på dokumentärhimlen -New Doc, Film Stockholms eget pris bestående av 50 000 kr varav 25 000 i teknikstöd från Filmbasen, gick i år till Irene Lopez för hennes film PINOCCIO UTAN NÄSA.Vi är också jätteglada att Tora Mårtens tilldelades ett hedersomnämnande i klassen Tempo Documentary Award för sin långfilmsdebut COLOMBIANOS som utvecklats under Filmbasens talangprogram. Motiveringen för New Doc löd:

”Med känsla för det visuella uttrycket och med en träffande färgskala skildras ett Sverige utanför storstaden. Regissören visar med stark närvaro en ung människas smärta och svårigheter att bottna i sig själv, utan sentimentalitet. Juryn är övertygade om att regissören i framtiden kommer fortsätta göra filmer som berör – och hoppas att hon även kan finna tillit i det enkla inneboende i varje scen, för då kommer filmerna nå oanade höjder!”

Vi frågade Irene vad hon tänkte när motiveringen lästes upp.

-Först stod allt still. Det kändes som när man kommit ut ur ett jogapass och bastat och duschat i kallt vatten efteråt. Hjärnan är liksom tom och full på samma gång. Jag tror att jag såg bitar av inspelningen flasha förbi mig innan jag reste mig för att ta emot priset. Sen tänkte jag: ”Faaaaaan det var värt det är med all jobb och slit!”. Som konstnär och regissör betyder detta att jag är på väg åt rätt håll inom filmskapandet. I nästa film kommer jag att tänja på fiktionens & dokumentärfilmens gränser ytterligare. Något som jag gjort till viss del i Pinocchio utan näsa. Som nybliven mamma betyder detta att jag nu kan gå på mammaledighet och låta min film leva sitt eget liv ett tag tills jag går på nästa projekt. Det känns som att ha fött två underverk på inom loppet av 12 dagar.

I juryn för New Doc satt Tove Torbiörnsson (SFI), David Herdies (producent Momento film) och förra årets vinnare Anna Juhlin.Tora Mårtens har arbetat med filmen COLOMBIANOS, som handlar om två bröder, i fyra år och juryn verkar vilja att hon ska fortsätta ett tag till. Motiveringen för hedersomnämnandet i klassen Tempo Documentary Award löd: ”Vi vill ge ett hedersomnämnande till en närgången och finstämd film som på en imponerande hög visuell och konstnärlig nivå berättar en gripande historia om syskonkärlek. Två unga män ger filmaren ett osedvanligt förtroende som hon lyckas förvalta och förmedla till tittarna. Det här är en berättelse som pockar på en fortsättning: Vi vill veta mer! Vad hände sedan?”Prisutdelningen hölls på biografen Victoria i en fullsatt salong, lördag 10 mars och fortsatte sedan med en avslutningsfest på Pet sounds där vi såg många från Filmbasen.Se listan på alla årets vinnare