Sex Kristallennomineringar till Film Stockholms samproduktioner

Publicerad: 2024-08-15

En man och en kvinna sitter på en teaterscen och betraktar en oskarp skådespelare i förgrunden.
David Dencik och Maria Sid som Lars Norén och Isa Stenberg i SVT:s "Smärtpunkten". Foto: Niklas Maupoix/SVT.

Film Stockholms samproduktioner har chansen att vinna sex priser på Kristallengalan den 5 september 2024. SVT-produktionen “Smärtpunkten” fick tre nomineringar och “Miraklet i Gullspång”, Taelgia och julkalendern “Trolltider” fick varsin nominering.

Tv-priset Kristallen delas ut på en direktsänd gala på Cirkus i Stockholm den 5 september. Film Stockholms samproduktioner samlade ihop sex nomineringar inför galan.

SVT-produktionen “Smärtpunkten” i regi av Sanna Lenken är nominerad till årets tv-drama. Huvudrollsinnehavarna David Dencik och Maria Sid som spelar dramatikern Lars Norén respektive hans producent Isa Stenberg fick varsin nominering för årets manliga respektive kvinnliga huvudroll

I “Smärtpunkten” får vi följa arbetet med pjäsen “Sju tre” och konsekvenserna av uppsättningen. Smärtpunkten är producerad av Art & Bob i samproduktion mellan SVT, Film i Väst, Film Stockholm och Kärnfilm. 

SVT:s “Trolltider – legenden om Bergatrollet” är nominerad till årets barnprogram. Med “Trolltider” bjöd SVT på ett kärt återseende när den klassiska julkalendern gjorde comeback i ny tappning. Film Stockholm var samproducent för julkalendern som spelades in i Vårby Gård utanför Stockholm.

”Trolltider – legenden om bergatrollet” är en samproduktion mellan SVT, Creative Society Production och Film Stockholm.

”Miraklet i Gullspång” kan bli årets dokumentärprogram

”Miraklet i Gullspång” i regi av Maria Fredriksson är nominerad för årets dokumentärprogram. Ett tecken från Gud får två norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på mäklarkontoret är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama om lögner, hemligheter och trons betydelse.

”Miraklet i Gullspång” är producerad av Ina Holmqvist på Ballad Film med Film Stockholm som samproducent och med stöd från Svenska Filminstitutet.

Joey Pineda Skallak är nominerad för årets manliga huvudroll för sin insats i spänningsdramat ”Taelgia” i SVT. Serien är skapad av Jens Östberg och utspelar sig i Södertälje, där familjer, polis och kriminella står mitt i en korseld av lojaliteter, krav och skuld. Samtidigt försöker några unga människor hitta en väg till ett bättre liv. 

Filmlance International, del av Banijay, producerar ”Taelgia” i samarbete med Garagefilm International och i samproduktion med Sveriges Television och Film Stockholm.

Alla nomineringar för Film Stockholms samproduktioner

Årets tv-drama: “Smärtpunkten” (SVT, regi: Sanna Lenken, producent: Martina Stöhr, Art & Bob)
Årets kvinnliga huvudroll: Maria Sid (“Smärtpunkten”, SVT)
Årets manliga huvudroll: David Dencik (“Smärtpunkten”, SVT)
Årets manliga huvudroll: Joey Pineda Skallak (“Taelgia”, SVT)
Årets barnprogram: “Trolltider – legenden om bergatrollet” (SVT, regi: Lisa Farzaneh, producent: Martina Håkansson, Creative Society)
Årets dokumentärprogram: “Miraklet i Gullspång” (SVT, regi: Maria Fredriksson, producent: Ina Holmqvist, Ballad Film)

Stort grattis till alla nominerade, säger vi på Film Stockholm!