”Syndabocken” utsedd till svensk Oscarskandidat

Publicerad: 2024-08-29

Man med uppknäppt skjorta sitter vid ett restaurangbord.
Joel Spira i Syndabocken. Foto: Josua Enblom.

”Syndabocken” av Axel Petersén är en av tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film. ”Syndabocken” är samproducerad av Film Stockholm och hade världspremiär på Torontos filmfestival och tog hem hela sju Guldbaggar vid årets gala, vilket är rekord.

Den svenska Oscarskommittén har utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film). De tre kandidaterna är ”Den sista resan” av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, ”Passage” av Levan Akin och ”Syndabocken” av Axel Petersén.

I skuggan av Maltas brännande sol, i utkanten av den svenska e-gamingkolonin, dyker lotterisvindlaren Dimman upp för att överraska sin forne vän och kollega inför hans bröllop. Det blir inledningen till ett lika desperat som dekadent sökande efter försoning.

Syndabocken hade svensk biopremiär den 24 november 2023 och har utöver Toronto även visats på BFI London Film Festival och på Stockholms internationella filmfestival.

Axel Petersén har skrivit och regisserat Syndabocken med Joel Spira och Christopher Wagelin i de ledande rollerna. Syndabocken är producerad av Sigrid Helleday / Fedra, i samproduktion med Pellikola, SVT, Film Stockholm och Strictly Post, med stöd från Screen Malta, Malta Film Commission och Konstnärsnämnden med stöd av Svenska Filminstitutet.