Biopremiär för Bullets – ”Film Stockholms insats är otroligt värdefull”

Publicerad: 2023-04-28

Syntolkning: En ung pojke brottas med två poliser utanför en röd buss.
Tomas Samir i Bullets. Foto: Clément Morin.

I dag är det efterlängtad biopremiär för Bullets av Peter Pontikis, en brännande aktuell drama-thriller som skildrar kampen att få vara barn i en värld där omständigheterna inte tillåter det. Film Stockholm är samproducent till filmen, som tog storslam på BUFF, Malmö barn- och ungdomsfilmfestival, tidigare i år.

Bullets handlar om den tolvåriga Abdel (Tomas Samir) som växer upp i ett särskilt utsatt område. Han har lätt för sig i skolan och uppmuntras av sin lärare Ali (Kardo Razzazi), själv från en liknande bakgrund. Men när hans kompis Bashir ombeds att börja langa åt det lokala gänget dras Abdel allt djupare in den kriminella verksamhet som pågår omkring honom.

Bullets är producerad av Patrick Sobieski/Thin Skin Films och distribueras av TriArt. Film Stockholm är samproducent.

– Film Stockholm kom in som samproducent före inspelningen och gjorde det möjligt för oss att överhuvudtaget spela in filmen så som vi gjorde. Film Stockholms insats spelade en stor roll för hur filmen till slut blev, och är otroligt värdefull, säger Patrick Sobieski.

Det blev storslam för Bullets när priserna delades ut på BUFF, Malmö barn- och ungdomsfilmfestival, på i mars 2023. Filmen tog hem både Svenska Kyrkans pris för bästa ungdomsfilm samt Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm. Dessutom vann huvudrollsinnehavaren Tomas Samir skådespelarpriset BUFF Nordic Star för rollen som Abdel.

Pressreaktioner:

”En samtidsthriller alla mellanstadielever borde se – och sedan diskutera i smågrupper .”
/Maria Domellöf-Wik, Göteborgs-Posten

”Vi förstår mycket väl att den unge Abdel befinner sig i ett helvete där han ofrivilligt dras in i kriminalitet men scenerna i skolan eller hemma, där mamma knappt har råd med mat, förklarar mer än väl hans vardag i förorten. Tomas Samir gör Abdel sammanbiten och trovärdig. Och det är tillräckligt. Det brukar sägas att i krig är sanningen det första offret. I Bullets är det istället ungdomarna som offras i de gängkriminellas krig på ett synnerligen cyniskt sätt.” /Andreas Heilborn, Nöjesguiden

***

Bullets distribueras av TriArt Film och får svensk biopremiär den 28 april 2023. Läs mer och se visningstider hos TriArt.