Biopremiär för Film Stockholms samproduktion ”Leaving Jesus”

Publicerad: 2024-04-26

I Ellen Fiskes nya dokumentär ”Leaving Jesus” samlas en grupp före detta religiösa fundamentalister för att ta itu med vad de har gått igenom. Film Stockholm är samproducent till filmen som har svensk biopremiär den 26 april.

Vad händer när hela din världsbild krossas? Och hur skapar du en ny, när du måste ifrågasätta dina närmaste vänner och de sanningar du en gång tog för givna? I ”Leaving Jesus” samlas en grupp före detta religiösa fundamentalister i ett hus i San Francisco för att ta itu med vad de har gått igenom, både som aktiva fundamentalister men också som avhoppare från en församling som gav dem mening i livet.

Hur kan vi förstå livet när vi inte längre har Gud att förklara det åt oss? Det är den fråga som de före detta kristna fundamentalisterna som samlats vid Journey Free Retreat ställs inför. Genom en serie övningar ledda av psykologen Marlene Winell försöker deltagarna att övervinna den posttraumatiska stress de känner efter att ha lämnat sina religiösa samfund. De måste återuppbygga sina  liv, både internt och externt, och hitta sina egna svar – snarare än att förlita sig på kristna doktriner. Utanför reträttens trygghet väntar de många val som följer med det sekulära samhällets ideologiska frihet.

Leaving Jesus – trailer from Folkets Bio on Vimeo.

Film- och samtalsturné

I samband med biopremiären för ”Leaving Jesus” arrangeras en film- och samtalsturné där filmskapare, medverkande och andra är med. Kolla din lokala biograf för vem som medverkar på ”din” visning.

25/4 – Psykologer tittar på film, Klarabiografen
26/4 – Regissörsbesök, Fyrisbiografen
27/4 – Cinema Queer, Eskilstuna Royal
28/4 – Film & Samtal, Bio Aspen
29/4 – Regissörsbesök, Elektra
29/4 – Cinema Queer + RFSL newcomers, Folkets Bio Luleå
30/4 – Panelsamtal, Mötesplats Mariatorget
4/5 – Cinema Queer, Hagabion
8/5 – Cinema Queer, Zita

Om ”Leaving Jesus”

Regi: Ellen Fiske.
Producenter: Michael Krotkiewski och David Herdies (Momento Film).
Samproducenter: Film Stockholm, Made in Copenhagen, Sant & Usant, Mantaray Film, SVT.
Biopremiär: 26 april 2026.
Språk: Engelska.
Text: Svenska.
Åldersgräns: Barntillåten.