Biopremiär för Film Stockholms samproduktion Rosornas by

Publicerad: 2023-04-14

Syntolkning: Fyra unga kvinnor på barnkalas med ballonger.
Ur Film Stockholms samproduktion Rosornas by som visas under Tempo Dokumentärfestival. Foto: Hanna Heilborn.

Fredag den 14 april är det dags för svensk biopremiär för Film Stockholms samproduktion Rosornas by av Hanna Heilborn. I den här dokumentären får vi följa en romsk familjs vardag och utsatthet i ett Italien där fascismens vindar åter blåser.

Ultrahögern växer i Europa och en skolbuss slutar plocka upp barn från en by i södra Milano. Rosornas by följer en familjs vardag och visar hur en till synes liten händelse är kopplad till större politiska skeenden. Filmen avslöjar det utbredda förtrycket av romer i Europa och konsekvenserna av hatisk mediaretorik genom att porträttera livet för en italiensk, romsk familj.

Rosornas by är regisserad av Hanna Heilborn som blivit mångfaldigt och internationellt prisbelönad för en animerad dokumentärtrilogi som består av Gömd, Slavar och Sharaf, som är gjorda tillsammans med David Aronowitsch. Filmen är producerad av Elin Kamlert på Story och samproducerad av Film Stockholm, Kamlert Film och Film i Skåne, och har fått stöd av Svenska Filminstitutet, Filmbasen och Konstnärsnämnden.

– Film Stockholm kom med en ovärderlig insats för oss i helt rätt tid, säger Elin Kamlert, producent för Rosornas by. 

– Vi hade spelat in under många år i Italien och ville klippa klart filmen hemma i Stockholm. Film Stockholm kom in med en insats som möjliggjorde det när allt behövde gå snabbt, och vi fick fint stöd i den processen. Vi upplevde en stor tillit och förståelse för det vi ville berätta med filmen, vilket vi värderar högt!

Rosornas by har svensk biopremiär den 14 april och distribueras av Folkets Bio. Läs mer och se aktuella visningstider hos Folkets Bio.