Biopremiär för Fördom & Stolthet – en queer filmhistoria

Publicerad: 2022-02-24

Stillbild från Fördom & stolthet. Foto: Niklas Nyberg.
Stillbild från Fördom & stolthet. Foto: Niklas Nyberg.

Fredagen den 25 februari 2022 är en stor dag för oss på Film Stockholm AB, då är det nämligen dags för den första biopremiären för en av våra samproduktioner. Det handlar om dokumentären Fördom & stolthet – en queer filmhistoria av Eva Beling. Den hade nyligen nordisk premiär på Göteborg Film Festival och har nu svensk biopremiär.

Fördom & stolthet – en queer filmhistoria är regisserad, producerad och skriven av Eva Beling och är en svindlande resa genom den svenska filmhistorien sett ur ett queerperspektiv. Från Mauritz Stillers Vingarne 1916 via Bergman och Zetterling till våra dagar får HBTQI-personerna äntligen sin rättmätiga plats i den svenska filmen. Med färska intervjuer och musik som ackompanjerar filmerna, visas något som aldrig tidigare har skådats.

– När jag började gräva i filmarkiv så förstod jag att Sverige har en unik queer filmhistoria som jag – och troligen de flesta andra – inte visste fanns, säger Eva Beling. Det känns fantastiskt att min film äntligen får möta sin publik med filmer och berättelser hur queerpersoner skildrats från stumfilmstiden via Persona, Fanny och Alexander, Änglagård och Fucking Åmål till nutid.

Film Stockholm AB finansierar filmproduktioner genom att investera i filmer och tv-produktioner som samproducent. Det kan handla om långfilm, tv-dramatik, kort- och dokumentärfilm samt annan audiovisuell media.

”Tack vare Film Stockholm kunde jag färdigställa filmen”

– Tack vare Film Stockholms insats i slutfasen kunde jag färdigställa filmen. Film Stockholm såg filmen med fräscha ögon och gav mig ett par kreativa tips. Det var mycket hjälpsamt! säger Eva Beling.

Fördom & stolthet – en queer filmhistoria har svensk biopremiär fredag den 25 februari 2022. Under premiärveckan går den upp på biografer i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Gävle.

Film Stockholm AB är en regional filmfond. Vårt uppdrag är att skapa förutsättningar för film- och tv-produktion i huvudstadsregionen genom samproduktion, filmkommissionär verksamhet och talangutveckling. Bolaget ägs av Region Stockholm och drivs i nära samarbete med Stockholms stad.