SaraKlara Hellströms Bromance vann Startsladden på Göteborg Film Festival

Publicerad: 2022-01-31

Teamet bakom Startsladden-vinnaren Bromance på scen på Draken under Göteborg Film Festival. Foto: Anne-Marie Söhrman Fermelin/Film Stockholm
Teamet bakom Startsladden-vinnaren Bromance på scen på Draken under Göteborg Film Festival. Foto: Anne-Marie Söhrman Fermelin/Film Stockholm

Bromance av SaraKlara Hellström blev den stora vinnaren när Startsladden – Sveriges mest prestigefyllda kortfilmspris – delades ut under Göteborg Film Festival under söndagskvällen. Dessutom fick Vi var barn då av Mustafa Al-Mashhadanio och Alexander Abdallah publikens pris. Film Stockholm AB är stolta samproducenter till både Bromance och Vi var barn då och vi gratulerar alla som varit inblandade i skapandet av filmerna! 

Bromance handlar om 15-årige Räkan (Buster Blomqvist) som motvilligt blir meddragen på fest. Väl på plats känner han sig obekväm och det är tydligt att han inte platsar in. Till slut får han nog och gör något drastiskt. SaraKlara Hellström har både skrivit manus och regisserat Bromance. Producent är Lova Liliemarck, Verket Produktion.

– Det känns helt fantastiskt! Och jag är så glad att det finns priser som stöttar kortfilmen som är ett så viktigt steg när man börjar med film. Det är mycket gratisjobb och hårt arbete som krävs, säger SaraKlara Hellström.

– Film Stockholm har bidragit med jättemycket, både finansiellt men också på andra sätt. Ni har varit jättestöttande och har gett bra feedback under klippningen.

Juryns motivering:
”För ett imponerande nyanserat berättande, där filmskaparen både lyckas berätta en emotionellt slagkraftig historia på individnivå samtidigt som den synliggör makthierarkier på en större samhällelig nivå.
Är priset för tillhörighet alltid någon annans utanförskap? Är det enda sättet att klättra att sparka nedåt? Hur frigör vi oss från giftiga maskulina ideal?
Filmen konfronterar oss rakt i nyllet med den verklighet vi allra helst vill blunda för. När eftertexterna rullar känner vi alla att vi har vart med om något, men vi är själva lämnade att sätta ihop skärvorna som kan möjliggöra en förändring.”

– Film Stockholm AB är stolta och säger stort grattis till SaraKlara Hellström och alla andra bakom Bromance. Det här är den första utmärkelsen som någon av våra samproduktioner får och det känns såklart extra fint, säger Kristina Colliander, vd för Film Stockholm AB.

Startsladden delar även ut ett publikpris, som i år gick till Vi var barn då i regi av Mustafa Al-Mashhadanio och Alexander Abdallah. Även Vi var barn då är samproducerad av Film Stockholm AB.

Vinnaren av Startsladden får 350 000 kronor i form av filmteknik, kontanter och tjänster. Bland de åtta nominerade filmerna var fyra samproducerade av Film Stockholm AB. Nominerade utöver Bromance och Vi var barn då var Josef, regi Aman Niel, och Nattpass, regi Lia Hietala och Hannah Reinikainen. 

Stort grattis till alla vinnare och nominerade!

Läs mer om Startsladden på Göteborg Film Festivals webb.