De tävlar om Startsladden

Publicerad: 2013-12-10

Idag släpptes namnen på filmerna som tävlar om Sveriges största kortfilmspris: Startsladden, där vinnaren går hem med kontanter och teknik till ett värde av över en halv miljon. Över 400 bidrag skickades in och nio filmer är nu valda, av dessa är fyra gjorda med stöd av Film Stockholm/Filmbasen. Vi gratulerar varmt Lovisa Sirén, Karolina Brobäck, Niki Lindroth von Bahr och Pella Kågerman och ser fram emot att se alla filmerna.
-Sju av årets nio nominerade filmer är regisserade av kvinnor. Med tanke på att många av dem är i början av sin karriär, är det ett hoppfullt tecken på en framtid med jämnare genusbalans bland de svenska filmskaparna, kommenterar Marit Kapla, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival.Flera av filmerna är konstfulla animationer som vittnar både om tålamod och en tydlig vision. Niki Lindroth von Bahr som Guldbaggebelönades för TORD OCH TORD är nu tillbaka med SIMHALL (bilden) som tagit 18 månader att göra. Niki jobbar återigen med djurdockor och har inspirerats av uppstoppade djur från 1930-tal.

-För mig viktigt att göra allt det som finns på riktiga simhallar. Där finns en laddning; man badar kollektivt, är avklädda och det finns en politisk laddning i slitna offentliga simhallar.
-Jag ville göra en suggestiv och realistisk film, säger Karolina Brobäck om sin SEAT 26D som handlar om en flygplanskrasch och är skapad i en skalenlig miljö byggd av papper.
Snart släpps också titlarna i Svenska bilder – visningsfönstret för svensk kortfilm (ingen tävling som det tyvärr stod i vårt nyhetsbrev). Filmbasen kommer finnas på plats i Göteborg och rekommenderar alla att besöka festivalen första helgen då fokus ligger på just kortfilm, parallellt med intressanta branschseminarier arrangerade av bland andra SFI, Wift och Akademin Valand Film. Festivalen som helhet har 2014 ryskt tema, något som även syns på festivalaffischen som är gjord av konstkollektivet Pussy Riot. Läs mer