Elva Guldbaggenomineringar till filmer med stöd från Filmbasen

Publicerad: 2019-11-20

Bild från Josefin & Florin, en av de Guldbaggenominerade filmerna.
Bild från Josefin & Florin, en av de Guldbaggenominerade filmerna.

​Fyra filmer med stöd från Filmbasen kammade hem hela elva nomineringar när 2019 års Guldbaggenomineringar tillkännagavs på onsdagen. Josefin & FlorinTransnistra och Ingen lyssnar har fått projektstöd från Filmbasen, och Aniara har deltagit i utvecklingsprogrammet STHLM Debut.

Filmbasen, som är en del av Region Stockholm, delar ut projektstöd till kort- och dokumentärfilm. Bland årets Guldbaggenominerade filmer finns tre filmer som fått Filmbasens projektstöd: kortfilmen Ingen lyssnar av Elin Övergaard och dokumentärfilmerna Josefin & Florin av Ellen Fiske och Joanna Karlberg och Transnistra av Anna Eborn.

Aniara av Pella Kågerman och Hugo Lilja har deltagit i utvecklingsprogrammet STHLM Debut som drivs av Filmbasen, Film Capital Stockholm och Stockholms Filmfestival.

– Jag är fantastiskt stolt över att kulturnämndens satsning på filmproduktion får ett sådant gehör. Jag vet att det finns många berättelser från vår region som publiken efterfrågar, säger Cecilia Elving, ordförande kulturnämnden Region Stockholm.

– Det här är framför allt ett erkännande för Stockholms filmare, men också ett kvitto på att vår långsiktiga satsning på talangutveckling gett resultat, säger Joakim Blendulf, chef för Filmbasen/Film Stockholm.

Guldbaggenomineringar till filmer med stöd från Filmbasen:
Ingen lyssnar: Bästa kortfilm.
Transnistra: Bästa film, bästa dokumentärfilm, bästa klippning.
Josefin & Florin: Bästa dokumentärfilm, bästa klippning, bästa ljud/ljuddesign.
Aniara: Bästa regi (Pella Kågerman och Hugo Lilja), bästa kvinnliga huvudroll (Emelie Garbers), bästa kvinnliga biroll (Bianca Cruzeiro), bästa visuella effekter.

Om Filmbasen/Film Stockholm:
​Filmbasen är Stockholms läns talangutvecklingscenter och mötesplats för filmare. Filmbasen delar ut produktionsstöd till kort- och dokumentärfilm och ger stöd för utveckling av långfilm. Vi har även workshops för att fördjupa filmarnas förmåga att driva filmprojekt, samt arrangerar olika evenemang för att ge inspiration och skapa nätverk. I samarbete med filmskolor och branschens aktörer arbetar vi långsiktigt med att utveckla förutsättningarna för filmskapande i regionen.

Filmbasen har funnits sedan 2008 och drivs av Film Stockholm med stöd från Region Stockholm och Botkyrka kommun. Film Stockholm är länets regionala resurscenter för film och rörlig bild. På uppdrag av Region Stockholms kulturnämnd och Svenska Filminstitutet arbetar Film Stockholm med filmpedagogik, visnings- och spridningsfrågor, film och rörlig bild i vården samt genom Filmbasen med att stödja länets filmare för att utveckla den regionala filmproduktionen. Läs mer om Film Stockholms verksamhet på www.filmstockholm.se.

Bilden: Dokumentären Josefin & Florin är en av filmerna med stöd från Filmbasen som blivit nominerad till Guldbaggar. Foto: Folkets Bio.