Experimentell europeisk kortfilm på Kulturhuset

Publicerad: 2011-04-14

Den 13 april viger Kulturhuset och Eunic åt nya europeiska kortfilmer. De flesta av filmerna har visats världen över på internationella filmfestivaler och ett flertal har belönats med priser. Några av filmarna har använt experimentella tekniker, medan andra vill utmana ditt sätt att se på saker och ting. Alla med Filmbasenkort får rabatterat biljettpris – endast 30 kr/biljett.

Vargtimmen – efter en filmscen av Ingmar Bergman (Vargtimmen – Nach einer Szene von Ingmar Bergman)
Österrike, 2010. 6 minuter. Regi: Georg Tiller
Filmen är en exakt rekonstruktion av en filmsekvens ur Bergmans film med samma namn från 1968. Georg Tiller och Claudio Pfeifer har noggrant återfilmat scen för scen av det karga landskapet. Men, till skillnad från Bergmans film, finns i denna inga skådespelare.
En insekts död/The Death of An Insect (Erään hyönteisen tuho)
Finland, 2010. 7 minuter. Regi: Hannes Vartiainen och Pekka Veikkolainen
I ett livlöst urbant landskap där tiden har stannat håller en absurd balett på att börja och en nykläckt fjäril ska just dö. Filmen kombinerar ett antal animationstekniker från klassisk stopmotion-animation till animerade 3D-modeller av magnetröntgade insekter.
Ground Control
Tyskland, 2009. 12,30 minuter. Regi: Adnan Softic
För tio år sedan filmade Sarajevofödde Adnan Softic en fiktiv dokumentär om brott som hans far påstods ha begått. Med Ground Control skapar han en överraskande epilog och en filmisk reflexion över manipulation och autenticitet på vita duken.
Notturno Stenopeico
Italien, 2009. 8 minuter. Regi: Carlo Michele Schirinzi
Ljusstrålar på en svart duk. Små glimtar av freskomålningen Syndafloden i Santa Caterinakyrkan i staden Galatina blandas ihop med stillbilder från mediernas dagliga rapporter om en mänsklig flods desperata försök att landstiga på Italiens kuster. Fick pris för bästa italienska kortfilm på Torino Filmfestival 2009.
Two (Dwie)
Polen, 2011. 12 minuter. Regi: Lucia Von Horn Pagano
Hennes mamma ska gifta sig på nytt och under förberedelserna ska hon bo hemma hos sin pappa och hans nya familj. I mötet med sina halvsyskon blottläggs skillnaderna mellan dem och en pyrande konflikt går mot sin urladdning. Filmen hade sin svenska premiär på Göteborg International Film Festival 2011.
PAUS
Hubert, godismannen (Hubert, l’homme aux bonbons)
Frankrike, 2009. 8’30” Regi: Marie Paccou
Den sanna historien om en man som sökte kärleken. Filmen har tävlat på ett flertal festivaler så som Clermont-Ferrand International Short Film Festival, International Animated Film Festival in Geneva Animatou, Leipzig – International Documentary and Animated Film Festival och Uppsala International Short Film Festival.
Urban Groove
Rumänien, 2010. 7 minuter. Regi: Ruxandra Ghiţescu
Två kompisar som är ute efter att ha kul bestämmer sig för att spela in sina nattliga äventyr i den stora staden, men framför kameran faller saker och ting utom kontroll. Vad håller de på med? En rå bit reality show på låtsas, från Rumäniens samtida undre värld.
Drum’n’Bass
Slovakien, 2010. 5, 18 minuter. Regi: Maria Olhova
Drum’n’Bass är en resa till en flickas liv som har fångats upp av den dystra och rastlösa takten av dagens samhälle. Hon finner lycka, glädje och en väg ut genom att träffa en ung man som hon når fulländad harmoni med. En harmoni av trummor och bas, en harmoni i musiken.
Shift (Vahetus)
Estland, 2010. 15 minuter. Regi: Anu Aun.
Två kvinnor möts i en oväntad situation. Två rivaler blir kumpaner och tvingas lämna sitt öde i händerna på varandra. Har visats på flera internationella festivaler och belönats med priser: Cinematic Achievement Award, Thessaloniki International Short Film Festival, Greece samt Best Director, First Step Film Fest, Tirana, Albania.
Alla själars dag (Dušičky)
Tjeckien, 2010. 9, 20 minuter. Regi: Jan Bohuslav
Den magiska timmen öppnar gravarna. Saliga är de som inte blir bortglömda. Filmen är tillägnad Alla själars dag som firas av romersk-katolska kyrkan. Framför allt fokuserar man på de avlidna anhöriga. Jan Bohuslav studerade animation på FAMU och redan hans skolfilm Samvetet tilldelades pris på festivalen i Cannes (IFF 2004).
Insert
Portugal, 2010. 10 minuter. Regi: Marco Martins
Filmen producerades som en del av Filipa Césars ”Memograma”, en installation om Castro Marim, en by som ligger i sydvästra Portugal. Den är känd för saltproduktion och var tidigare en destination för människor i exil och tvångsarbete. Insert skapar bilder av detta landskap och handlar om ett förbjudet möte.
Stockholm Eunic grundades 2007. Idag formar 17 nationella kulturinstitut och ambassader med EU-medlemskap i Stockholm ett så kallat eunic cluster, ett svenskt nätverk för europeiska organisationer som arbetar inom kultursektorn. Se mer på www.eunic-euope.eu

Plats
Klarabiografen

Period
13 april 2011

Tid/er

Ons 18:00-20:0

Kostnad
60 kr, men halva priset om du visar upp ditt Filmbasenkort!

Avgift för webbokning tillkommer.
Ungdomsrabatt 50% under 18 år.
Alla filmer är på engelska eller har engelsk text.
I samarbete med Eunic. www.eunic-europe.eu