Fanni Metelius – en regissör juryn ville se mer av

Publicerad: 2016-10-19

Den 30:e internationella kortfilmfestivalen i Uppsala bjöd på en intensiv och inspirerande vecka som förutom fantastiska filmvisningar också innehöll spännande seminarier och ett nationellt talangmöte med manustävling och pitch. På lördagkvällen skedde prisutdelningen och Fanni Metelius tilldelades ett hedersomnämnande i svenska klassen för kortfilmen BANGA INTE, gjord med produktionsstöd från Filmbasen/Film Stockholm. ”Imponerande och drivet berättat om kärlek och svek av en regissör vi hoppas se mycket mer av”, löd juryns motivering. Bästa svenska kortfilm 2011 blev ”No sex just understand” av Mariken Halle, en film som bland annat visats på Högkvarteret i Stockholm i samarbete med Filmbasen. Vinnare i internationella sektionen blev den visuellt starka dokumentären ”Miten marjoja poimitaan” av Elina Talvensaari, Finland, som handlar om konflikter mellan inhemska och thailändska bärplockare, i det allra nordligaste Finland.Nedan hela listan med alla vinnare:PRISVINNARE 2011 – 30:E UPPSALA INTERNATIONELLA KORTFILMFESTIVAL

INTERNATIONELLA TÄVLINGSSEKTIONEN

Jury: Werner Borkes, Andrea Reuter, Hanna Sohlberg, Ada Solomon, Miguel Valverde.

Uppsala Grand Prix (Uppsala Filmkaja samt prissumman 25 000 kr.)

”Miten marjoja poimitaan” av Elina Talvensaari, Finland.

– Globaliseringens invasion på heliga platser skildras på ett finkänsligt sätt och med fantastisk visuell poesi. Uppsala Grand Prix tilldelas Miten marjoja poimitaan av Elina Talvensaari.

Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne (50 000 kr och ett konstverk av konstnären Jin Jiang delas ut av Kulturnämnden i Uppsala kommun. Det går till en ung och lovande filmskapare som i Ingmar Bergmans anda tänjer på filmkonstens gränser.)

”Les navets blancs empêchent de dormir”/”White turnips make it hard to sleep” av Rachel Lang, Frankrike/Belgien.

– Med modet att exponera skörheten hos en stark karaktär och spegla sorgen av att släppa taget, porträtterar regissören verkligheten i en relation med ett passerat bästföredatum. Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne går till Les navets blancs empêchent de dormir av Rachel Lang.

Hedersomnämnanden

”Brandt Rhapsodie”/”Brandt Rhapsody” av François Avril, Morrigane Boyer, Thibaud Clergue, Paolo Didier, Ren-Hsien Hsu, Tristan Ménard, Lucas Morandi, William Ohanessian, Lucas Veber, Frankrike.

– Juryn blev rörd och imponerad av hur till synes alldagliga meddelanden i separata bilder kan skildra historien om ett helt liv tillsammans. Ett hedersomnämnande går till Brandt Rhapsodie.

”Skallaman”/”Baldguy” av Maria Bock, Norge.

– Vi skrattar och gråter och kan inte sluta sjunga ”Skallamann”.

Publikens pris

The External World av David OReilly, Tyskland.

SVENSKA TÄVLINGSSEKTIONEN

Jury: Mirja Hildbrand, Roger Wilson, Reinhard W Wolf.

Bästa svenska kortfilm 2011 (Uppsala Filmkaja och 50 000 kr från Svenska Filminstitutets kortfilmskonsulent Andra Lasmanis.)

”No sex just understand” av Mariken Halle

– Vinnaren lyckas kombinera det korta formatets styrkor i en tät och välspelad film. Genrer, skådespeleri och ett intelligent manus förvaltas i en färdig film som fångar ambivalensen i våra sociala spel på ett pricksäkert och lekfullt sätt.

Juryns specialpris till film med bästa foto (1 km 16 mm-film från Kodak och framkallning från stopp.)

”Myrlandet” av Jonas Selberg Augustsén, foto Harry Tuvanen

– Till en film vars styrka ligger i det avskalade och samtidigt storslagna bildspråket vars tablåer lyckas fånga både människans litenhet och det vidunderliga landskapet.

Hedersomnämnanden

”Banga inte” av Fanni Metelius

– Imponerande och drivet berättat om kärlek och svek av en regissör vi hoppas se mycket mer av.

”Stora scenen” av Tova Mozard

– Originellt och självutlämnande i en film där regissören lyckas iscensätta det djupt privata så att det blir allmängiltigt.

Publikens pris

Tvillingen av Gustav Danielsson

KORTFILMFESTIVALEN UNG

Jury: Jakob Barrling Hermansson, Kajsa Olsson, Parsa Alinaghian, Moa Leijon, Nora Rios, Hannah Johnson, Nina Mustafa, Sara Sönnebo, Valter Bosund.

Uppsala Filmkaja för bästa barnfilm

”The Lighthouse” av Po Chou Chi Den, USA/Taiwan.

– Berörande film med passande musik, snyggt och annorlunda tecknad. En fin historia om familj, kärlek och om att växa upp. Vackert och sorgligt. Verkligen sevärd och passar för både vuxna och barn i olika åldrar.