Film Stockholm AB på Bergmanveckan

Publicerad: 2022-06-28

Syntolkning: Bildmontage på Ingmar Bergman och Sven Nykvist med texten

Nu börjar Bergmanveckan på Fårö och Film Stockholm AB medverkar på flera sätt: Vi är med och arrangerar talangsatsningarna Talangdagarna på Fårö och Talang över Östersjön. Vi håller ett panelsamtal tillsammans med Film på Gotland om kreatörens roll i det nya produktionslandskapet. Vi är med och delar ut manusstipendiet Efter Bergman. Och ni kan träffa oss på ett mingel som som arrangeras av våra samarbetspartner Gotlands Filmfond och Film på Gotland.

Några av aktiviteterna går att ta del av via Bergmanveckans ordinarie program, läs mer om dessa här:

SAMTAL: Filmpolitik i ett nytt kulturlandskap

Onsdag 29 juni 15:00
Har strömningsbolagen knockat biograferna efter pandemin? Är spelplanen för vår konsumtion av film ändrad för gott? Vad hände med de gamla visionerna om film över hela landet? Vilka är de viktigaste värdena – och mest akuta behoven – i en hållbar filmpolitik för resten av 20-talet? Det är några frågor som står i fokus i vårt filmpolitiska samtal. Filminstitutets nya VD, Anette Novak, producenten Kalle Boman, regissören Ruben Östlund och Anne-Marie Söhrman Fermelin, senior filmkonsulent långfilm och tv-drama på Film Stockholm deltar i samtalet, som leds av Jannike Åhlund.

https://www.biljettkiosken.se/event/220629-bergmancenter-samtal_filmpolitik_i_ett_nytt_kulturlandskap

SAMTAL: Auteuren är död, länge leve auteuren! – kreatörens roll, utmaningar och möjligheter i det nya produktionslandskapet

Torsdag 30 juni 15:00
Kreatören och det kreativa arbetet är en förutsättning för en levande och progressiv filmbransch. Under de senaste 10 åren har streamingplattformar som Netflix, HBO och Amazon skapat nya förutsättningar för hur film- och dramaproduktion går till. Vilka effekter har detta paradigmskifte på den kreativa kvaliteten och framförallt: hur förändrar detta kreatörernas förutsättningar? Vilken roll, utmaningar och möjligheter innebär det nya produktionslandskapet för våra kreatörer?

För att svara på detta har vi bjudit in regissörerna Goran Kapetanović (Min faster i Sarajevo, Kalifat, Knutby) och Niki Lindroth Von Bahr (Min börda, The House) samt Susann Billberg-Rydholm, Head of Nordic TV Drama på SF Studios. Samtalet modereras av Emma Gray Munthe.

Arrangeras av Film på Gotland & Film Stockholm AB i samarbete med Bergmanveckan.

https://www.biljettkiosken.se/event/220630-bergmancenter-samtal_auteuren_ar_dod_lange_leve_auteuren 

WORK-IN-PROGRESS: Efter Bergman-vinnaren Inga Kempe & Victoria Trofimenko

Fredag 1 juli 13:00
Inga Kempe blev förra årets vinnare av Efter Bergman-stipendiet. På Bergmanveckan visar hon klipp ur sin kommande långfilmsdebut, Lifsens rot, som är en adaption av Sara Lidmans roman. Inga belönades för sitt manus som enligt juryn ”…varsamt bevarar och väcker liv i Sara Lidmans värld och där varje scen tycks snudda vid existensen.”
Den ukrainska filmskaparen Victoria Trofimenko berättar om sitt nya projekt Yakiv.
Samtalet med Inga Kempe modereras av Film Stockholms Anne-Marie Söhrman Fermelin.

Fri entré. På svenska och engelska

https://www.bergmancenter.se/kalender/work-in-progress-inga-kempe-victoria-trofimenko/

Bergmanveckan på Fårö pågår 28 juni-2 juli. Läs mer på www.bergmancenter.se/bergmanveckan.