Film Stockholm samproducerar SF Studios storfilm Bränn alla mina brev

Publicerad: 2021-08-25

Kristina Colliander, Jonas Naddebo, Annika Sucksdorff och Cecilia Elving. Foto: Malin Strihagen/SF Studios
Kristina Colliander, Jonas Naddebo, Annika Sucksdorff och Cecilia Elving. Foto: Malin Strihagen/SF Studios

Film Stockholm AB har gått in som samproducent i Bränn alla mina brev, långfilmen som bygger på Alex Schulmans succéroman. En berättelse som utspelar sig i Stockholm – och som nu spelas in på plats i Stockholm. Två av nyckelaktörerna för bildandet av ett produktionscentrum i regionen är Cecilia Elving (L), ordförande i kulturnämnden för Region Stockholm, och Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd. De fick möjlighet att besöka filminspelningen och se resultat av arbetet med att stärka förutsättningarna för filmproduktion i Stockholm.

Efter vaccinationskontroll följer besökarna med SF Studios producent Annika Sucksdorff in på inspelningsområdet, där de på behörigt avstånd får uppleva inspelningen av en scen. Det är en stjärnspäckad ensemble som Björn Runge regisserar i Bränn alla mina brev. De tre huvudrollerna spelas av Bill Skarsgård, Asta Kamma August och Gustav Lindh. I filmen medverkar också Marika Lindström, Sten Ljunggren, Sverrir Gudnason och Sonja Richter.

– Det är så kul att se verksamhet tillbaka på plats igen på ett säkert sätt, efter den här utmanande tiden för filmindustrin, säger Cecilia Elving. Vi ser nu de första resultaten av vad jag tror kommer bli en framgångssaga för Stockholmsproducerad film. Tyvärr är dock förutsättningarna för filmproduktion fortfarande inte tillräckligt bra i Sverige. Detta kan ändras på genom att införa produktionsincitament, men bollen ligger hos regeringen.

– Filminspelningar i staden skapar arbetstillfällen och utgör en viktig del av de kulturella och kreativa näringarna. Filmen är även en värdefull motor i arbetet med att återstarta stadens kulturliv efter pandemin. Den stärker Stockholms attraktionskraft och är ett kulturuttryck med mycket positiva effekter på såväl besöksnäringen som näringslivet, säger Jonas Naddebo.

På plats var också Film Stockholm AB:s nytillträdda VD Kristina Colliander.

– Det känns jätteroligt att det nybildade bolaget Film Stockholm AB är i full gång och att det vi samproducerar redan är i produktion, säger Kristina Colliander. Tack vare initiativet att bilda ett nytt produktionscentrum kan nu berättelser som utspelar sig i Stockholm också spelas in här, med alla de fördelar det har med sig för både produktionen och Stockholm.

 

Om Bränn alla mina brev

Bränn alla mina brev utspelar sig i tre tidsepoker: 1932, 1988 och vår samtid. Filmens gravitationspunkt är 1930-talet och en förbjuden kärlekshistoria mellan Alex Schulmans mormor Karin Stolpe (Asta Kamma August) och den unge poeten Olof Lagercrantz (Gustav Lindh). Karins make Sven Stolpe spelas av Bill Skarsgård. Marika Lindström och Sten Ljunggren spelar Karin och Sven Stolpe som äldre. Alex Schulman gestaltas av Sverrir Gudnason och hans fru Amanda av Sonja Richter. Regissör är Björn Runge.

Bränn alla mina brev produceras av SF Studios med producenterna Annika Sucksdorff och Jonathan Ridings i spetsen i samproduktion med SVT, Film i Väst och Film Stockholm och med stöd från Svenska Filminstitutet. Filmen har utvecklats med stöd från EU:s Kreativa Europa MEDIA-program. Manuset är skrivet av Veronica Zacco.

Bränn alla mina brev spelas in på Sigtunastiftelsen, i Stockholm och i Västra Götaland under augusti och september 2021.