Film Stockholm fyller 1 år – en hälsning från vår vd

Publicerad: 2022-06-01

Syntolkning: Bild med texten FILM STOCKHOLM FYLLER 1 ÅR!

Bästa ni,

Jag heter Kristina Colliander och är vd för Stockholms regionala filmfond Film Stockholm. Jag har något att berätta för er.

I dag den 1 juni 2022 fyller Film Stockholm ett år. Det tycker vi som jobbar på Film Stockholm är fantastiskt Det har varit ett roligt och intensivt år då vi både har byggt (och bygger) ett regionalägt bolag med allt vad det innebär och har varit igång med vår verksamhet med fullt tryck. Vi firar ettårsdagen med att summera det vi åstadkommit tillsammans med er. Vi har verkligen gjort både det ena och det andra.

Gruppbild på deltagarna i Film Stockholm Debut 2022.

Här är deltagarna i Film Stockholm Debut 2022. Från vänster: Elin Övergaard, Manne Indahl, Markus Waltå, Laerke Herthoni, Sophie Vuković, Nanna Blondell, Eliza Jones och Siri Hjorton Wagner. Foto: Mikael Ström Jupiter/Film Stockholm

För det första har vi haft förmånen att utveckla och genomföra tre olika talangprogram med totalt 25 deltagare och eftersom flera av er var så nöjda så är vi på gång med nya omgångar av dessa som kommer i höst. Det har varit spännande att få ta del av era historier och ambitioner och vi är helt säkra på att världen kommer få höra talas om er alla i sinom tid. Inte nog med det, vi har också haft fina samarbeten med Fanzingo, Film på Gotland, Gotlands filmfond och flera filmfestivaler med talangprogram där vi kunnat bistå med talangfulla deltagare.

Collage med bilder från några av Film Stockholms samproduktioner.

Collage med bilder från några av Film Stockholms samproduktioner.

För det andra, samproduktionsdelen … Vi har sedan ansökningsportalen öppnade fått in totalt 324 ansökningar i alla format. Av dessa har vi gått in som samproducent i totalt 34 filmer och serier om man räknar allt och det gör vi såklart. Från dig som gjort dina första kortfilmer till dig som är etablerad sedan länge. Här är titlarna på de produktioner som är längst gångna och till viss del klara som Film Stockholm är stolt samproducent till.

En mot en, Stella Nova Film
Äntligen!, ITV Studios
Älskade Samir, Art & Bob Film & Drama
X22, Filmlance/Garagefilm
Bullets, Thin Skin Film
Stammisar, Grand Slam Film
Bränn alla mina brev, SFstudios
Sisters, Hobab,
From Malta to Oblivion, Fedra
Fördom och stolthet – en queer filmhistoria, Beling Films AB
Miraklet i Gullspång, Ballad Film
Calendar Girls, Pink Dolphin Films
Ett hjärta är alltid rött, Docsters Pictures
Leaving Jesus, Momento Film
Powerjags, Systerskaparna
Vernissage, Makeriet AB
Filmen känns för vit, Sebastian Johansson
Vi var barn då, Carbs Film
Silvana Deluxe 250, Garagefilm international
Bromance, Verket Produktion AB
Kikaren, Ganzanderes Animation
Ghost, Her Film AB
At the Window, Picky Pictures AB
Under Bron, B*RF
Åsnelandet, SIC Film
Josef, Två träd
Romas ruiner, Gimme a Break Productions

Tack för att ni alla valt att förlägga hela eller delar av inspelningen eller produktionen i Stockholm. Tillsammans gör vi stockholmarna stolta!

Sveavägen stängdes av nattetid för inspelning med hjälp av Film Stockholms filmkommissionär.
Foto: Daniel Chilla/Film Stockholm.

För det tredje, visste ni att genom Film Stockholms filmkommissionära arbete har det bland annat utvecklats en guide för hur man kan arbeta strukturerat, hållbart och långsiktigt med inspelningsplatser och hur man söker olika tillstånd, allt för att underlätta för alla. Ett stort arbete där alla intressenters behov vägts samman. Det förs också regelbunden dialog med tillståndsgivare och polis för att underlätta inspelning. Ett resultat av det är en flera nätter lång avstängning av Sveavägen – en av Stockholm mest trafikerade gator. Läs mer om det filmkommissionära arbetet på vår hemsida.

Det här var bara några exempel av allt vi tillsammans med er åstadkommit och ja, vi är stolta. Och ja, vi är tacksamma för det arbete vi gjort tillsammans. För Stockholm i tiden.

Tack för detta första år, låt oss fortsätta utveckla och sätta Stockholm på kartan som filmstad och filmregion!

Kristina