Film Stockholm på Tempo Dokumentärfestival

Publicerad: 2024-02-29

Syntolkning: Montage med bilder från Barnen från Camp Ashraf, Om alla bara drar, Leaving Jesus och Meteoriten.
Nominerade till Tempo Documentary Award: Barnen från Camp Ashraf, Om alla bara drar, Leaving Jesus och Meteoriten.

Den 4 mars inleds Tempo Dokumentärfestival i Stockholm. Sju av Film Stockholms samproduktioner visas under festivalen, och Film Stockholm är med och arrangerar flera av programpunkterna i branschprogrammet.

Fyra samproduktioner nominerade till Tempo Documentary Award

Åtta filmer är nominerade till det största priset, Tempo Documentary Award. Av dessa är fyra samproducerade av Film Stockholm:

Barnen från Camp Ashraf (Sara Moein)
Möt barnen som på 90-talet skickades till Sverige för att bli nästa generations krigare inom den marxistiska-islamistiska oppositionsgruppen Folkets Mujahedin. Filmens sida hos Tempo.

Leaving Jesus  (Ellen Fiske)
En grupp före detta kristna fundamentalister träffas på ett retreatcenter. Genom terapisessioner, dans och övningar i tillit kämpar gruppen med att återigen finna mening och en egen identitet befriad från de religiösa samfunden de en gång tillhört. Filmens sida hos Tempo.

Meteoriten  (​Johan Palmgren och Isabel Andersson)
En stor järnmeteorit hittas av två entusiaster med stenkoll. Men vem äger den? En underfundig film om äganderätt som utvecklas till en filosofisk och smått absurd David och Goliat-kamp. Filmens sida hos Tempo.

Om alla bara drar (Karin Wegsjö och Nazira Abzalov)
Ett intimt skildrat familjedrama som ställer frågan om vem som egentligen bär ansvaret i kampen mot gängkriminalitet – polisen, politikerna, eller invånarna? Filmens sida hos Tempo.

I kategorin Top Docs visas:

Blix Not Bombs (Greta Stocklassa)
Ett djuplodande intervjuporträtt av den svenska toppdiplomaten Hans Blix, som för 20 år sedan höll världshistorien i sina händer. Vid 95 års ålder ångrar han ingenting.
Filmens sida hos Tempo.

I kategorin Music & Arts visas:

Lewerentz Divine Darkness (Sven Blume)
Ett kulturhistoriskt porträtt av den omtalade och mytomspunna arkitekten Sigurd Lewerentz, som sällan lät sig fångas på bild. Visningen 7 mars äger rum i Markuskyrkan i Skarpnäck som Lewerentz ritade.
Filmens sida hos Tempo.

I Tempo New Doc tävlar:
Isblink (Olga Krüssenberg, deltagare i Film Stockholms talangprogram Nya röster STHLM). Filmens sida hos Tempo.

Även 2023 års stora dokumentärsuccé Miraklet i Gullspång av Maria Fredriksson visas under festivalen. Läs mer om seminariet ”Hur tjänar jag pengar på min dokumentär?” nedan. Filmens sida hos Tempo.

Film Stockholm i Tempos seminarie- och branschprogram

Dokumentära metoder och kreativa processer

Tillsammans med den flerfaldigt prisbelönade regissören Ellen Fiske pratar vi om gestaltande regimetoder. Med filmklipp från Film Stockholms samproduktion Leaving Jesus får vi inblick i hennes process och reflekterar kring frågor, val och beslut som påverkar filmens tonalitet och det dokumentära berättandet. Hur håller man fast vid sin vision men förblir öppen för att ständigt ompröva den? Moderator: Jenny Luukkonen, Film i Väst.
Eventets sida hos hos Tempo.

Meet the decision makers

Ett ständigt föränderligt filmlandskap kräver en dynamisk bransch. Under Tempos årligen återkommande programpunkt Meet the decision makers presenterar beslutsfattare från den svenska filmindustrin en uppdatering kring hur vägen till finansiellt stöd kan se ut idag. Få reda på allt du behöver veta om samproduktion, filmstöd och finansieringsstrategier!
I panelen medverkar: Film Stockholm AB, Kreativa Europa, Konstnärsnämnden, Svenska Filminstitutet och Sveriges Television. Moderator: Ivana Lalovic, Tempo Dokumentärfestival.
Eventets sida hos hos Tempo.

Hur tjänar jag pengar på min dokumentär?

Genom case studies av filmerna Miraklet i Gullspång och Breaking Social diskuterar vi möjligheter och utmaningar ur ett filmekonomiskt perspektiv. I ett inspirerande samtal delar de två filmteamen med sig av sitt strategiarbete och sin marknadsföringskampanj. Ett samtal som visar att det finns olika metoder för att nå publiken, och olika typer av framgång som inte alltid kan mätas i pengar.
Moderator: Anna Ljungmark, filmkonsulent Norska Filminstitutet.
Båda filmerna visas under festivalen.
Eventets sida hos hos Tempo.

Work in Progress

Jag har ett ansikte för att bli älskad av Angelica Ruffier-Holmqvist

Under arbetet med att tömma sitt barndomshem efter sin pappas död minns Angelica en intensiv och solitär kärlek hon hade i tonåren till sin historielärare Fröken S. En idé föds i Angelica, att återse henne. Arrangeras tillsammans med Film Stockholm.
Moderator: Anne-Marie Söhrman Fermelin, Film Stockholm.
Eventets sida hos hos Tempo.

Elevated av Gustav Littorin

Andrew, Jared och Elyse från Roanoke, Virginia, USA har alla ett stort intresse för hissar och tillsammans har de skapat ett community med andra hissentusiaster världen över. Samtidigt kämpar de för acceptans i sina respektive liv kopplade till neurodiversitet och HBTQ+. Det blir genom deras hisscommunity de definierar sina sätt att leva. Arrangeras tillsammans med Film Stockholm.
Moderator: Rafael Franco, Film Stockholm.
Eventets sida hos hos Tempo.

Mingel med Film Stockholm

Avrunda en dag fylld av seminarier och panelsamtal tillsammans med branschkollegor och skapa nya kontakter! Tillsammans med några av våra samarbetspartner bjuder Tempo in till mingel i anslutning till branschprogrammet.
Eventets sida hos hos Tempo.

Internationell samproduktion

Möt producenten Mario Adamson och regissören Greta Stocklassa bakom filmen Blix not Bombs i ett samtal om europeisk samproduktion. Hur utvecklar man en samproduktion från idé till färdig film? Vilka möjligheter och vilka svårigheter ställs man inför som regissör och producent? Samtalet knyter genom dessa frågor även an till de utmaningar som kommer med att skapa ett nära porträtt av en internationell känd diplomat med en välpolerad fasad.
Moderator: Olga Ruin, kommunikatör Tempo Dokumentärfestival och chefredaktör på FLM.
Eventets sida hos hos Tempo.

Tempo Pitch

Tempo Pitch vänder sig till professionellt verksamma producenter/regissörer varav minst en av dem har producerat minst en film som distribuerats på biograf, TV eller VOD. Projektet ska mynna ut i en långfilm och vara i behov av finansiering. Sju projekt väljs ut för att presenteras inför publik och en jury av utvalda experter från branschen. Det vinnande projektet tilldelas 90 000 kronor i utvecklingsmedel.
Tempo Pitch anordnas i samarbete med Svenska Filminstitutet, Film Stockholm AB och SVT Dokumentär.

Följande projekt tävlar i Tempo Pitch 2024:
Dubbelkuppen av Johan Palmgren och Isabel Andersson
Fosterlandet av Anna-My Novotny och Tomas Stark
Svalbard av Olga Krüssenberg
The Days I Will Forget av Morgane Dziurla-Petit
Till Death Do Us Part av Samir Arabzadeh
Tro, hopp & örter av Fredrik Stedtjer och Olof Bendz
Vi Har Ropat av Samuel Voigt Lind

Läs mer om Tempo Pitch på festivalens webbplats.

New Doc

New Doc är ett talangpris för oetablerade svenska filmskapare. Priset ges till en dokumentärfilmsregissör och består av 50 000 kronor. Priset delas ut i samarbete med BoostHbg, Film Stockholm AB, Film i Dalarna, Film i Öst, Förvaltningen för kulturutveckling/FilmCloud, Filmregion Sydost, Kultur i Halland – Film och Film i Sörmland.

Tempo Meet Up

Tempo Meet Up är ett talangprogram som kombinerar samtal i grupp om egna projekt med seminarier, master classes, speed-dejt och filmvisningar i ett skräddarsytt program under några intensiva dagar i samband med festivalen i mars.
Tempo Meet Up 2024 arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutets stöd till talangutveckling i hela landet i samarbete med regionala samarbetspartner i hela landet, däribland Film Stockholm.

Läs mer om Tempo Meet Up på festivalens webbplats.

Tempo Dokumentärfestival pågår 6-10 mars 2024. Se hela festivalprogrammet här.