Film Stockholm samproducerar årets SVT-julkalender Trolltider – här är trailern

Publicerad: 2023-11-01

Årets julkalender på SVT är Trolltider – legenden om bergatrollet, ett spännande äventyr i en magisk trollvärld. Historien är en fristående fortsättning på klassikern Trolltider från 1979, en av de mest älskade julkalendrarna någonsin. Film Stockholm är stolt samproducent till årets julkalender, som spelades in i Vårby i Huddinge.

I rollerna ser vi bland andra Henrik Dorsin, Kjell Bergqvist, Katarina Ewerlöf, Malte Gårdinger och Nour El Refai. Barnen som har huvudrollerna spelas av Matilda Gross och Ossian Skarsgård.

 

Trolltider är en av SVT:s mest älskade kalendrar genom tiderna och det är med stor glädje som vi presenterar den nya historien Trolltider – legenden om bergatrollet. De som älskade Trolltider får ett kärt återseende i de återkommande karaktärerna Gorm, Dorabella, Mara och Kotte. Men vi vill också bjuda in nya generationer till den magiska Trolltidervärlden och till ett fantastiskt juläventyr, säger Anna Croneman programchef SVT Drama.

Om handlingen

Enligt legenden härskade för länge sedan det mäktiga bergatrollet över Norden och spred kaos. Tillsammans lyckades de fyra folken – trollen, feerna, häxorna och människorna – få honom att somna med hjälp av en magisk bärnsten. Men en dag råkar en människa hitta stenen och bryter magin som håller trollet sovande. Tolvåringarna Saga och Love, en människa och ett troll, slår sig samman för att hindra bergatrollet från att vakna och ta över världen igen. Lyckas de hitta stenen och rädda världen?

Ett flertal karaktärer som var med i Trolltider från 1979 återfinns även i den nya historien: den underbara fen Dorabella, den sura häxan Mara, den plikttrogna Vätten, den grinige maktmästaren Gorm och det snälla, men lite korkade trollet Kotte.

Henrik Dorsin om hur det känns att vara med i årets julkalender och spela Vätten:
– Originalet Trolltider är den första julkalender jag minns. Den var rolig, stämningsfull men också lite läskig. Det tycker jag om och hoppas att den mixen förmedlas även denna gång.

Regissören Lisa Farzaneh om vad publiken har att se fram emot:
– Vi har velat göra en julkalender för alla åldrar, ett spännande äventyr och nostalgiskt mys. Jag är SÅ stolt över att få bjuda in publiken till vår fina julkalender. Underbar musik ramar dessutom in denna riktigt juliga trollsaga.

I rollerna:

Saga – Matilda Gross
Love – Ossian Skarsgård
Gorm – Kjell Bergqvist
Gustav – Hampus Hallberg
Märta – Katarina Ewerlöf
Kotte – Malte Gårdinger
Dorabella – Helmon Solomon
Mara – Nour El Refai
Vätten – Henrik Dorsin

I övriga roller även Claes Månsson, Mimmi Cyon, Emma Broomé, Annika Hallin, Samuel Astor, Razmus Nyström, Hulda Jóhannsdóttir, Lena Pia Bernhardsson, Ted Åström, Magnus Ehrner, Ville Virtanen m.fl.

Regi: Lisa Farzaneh. Manus: Ola Norén och Roland Ulvselius.

Julkalendern är producerad av Martina Håkansson, Creative Society Production. Exekutiv producent är Kristoffer Graci. Exekutiv producent SVT: Lisa Andrae. Ansvarig utgivare: Anna Croneman, programchef drama på SVT. Trolltider – legenden om bergatrollet är en samproduktion mellan SVT, Creative Society Production och Film Stockholm.