Filmbasen & Bergmanveckan: Samtal med Amanda Kernell och Sophia Olsson

Publicerad: 2020-05-15

Amanda Kernell och Sophia Olsson..
Amanda Kernell och Sophia Olsson..

I juni arrangerar Filmbasen tillsammans med Bergmanveckan två livestreamade samtal. Den 16 juni klockan 15:00-16:30 pratar vi med regissören/manusförfattaren Amanda Kernell och filmfotografen Sophia Olsson, som tillsammans arbetat med långfilmerna Sameblod och Charter.

Samtalet gick att se i efterhand i en vecka. 

I ett fördjupande samtal berättar de om relationen regissör-fotograf, och om hur deras process tillsammans ser ut. Hur jobbar de? Var börjar de den kreativa processen? Hur förbereder de sig, och hur hittar de fram till ett gemensamt fimspråk för ett projekt? Hör dem berätta om både de stora tankarna och de konkreta metoderna.

Amanda Kernell är regissör och manusförfattare bakom ett flertal kortfilmer och de två långfilmerna Sameblod och Charter. Sameblod fick fyra Guldbaggar och visades under sitt premiärår vid flera internationella filmfestivaler – bl a Toronto, Sundance och Berlin – och vann även Nordic Dragon Award Best Nordic Film vid filmfestivalen i Göteborg. Charter hade världspremiär på Sundance tidigare i år. Kernell är utbildad på Den Danske Filmskoles regilinje och undervisar på filmgymnasier, universitet och folkhögskolor.

Sophia Olsson är filmfotograf, och fick det prestigefulla Sven Nykvist Cinematography award för fotot i Milad Alamis Charmören och Amanda Kernells Sameblod. Kernell och Olsson har arbetat tillsammans också med Charter, som hade premiär tidigare i år. Bland andra meriter finns fotot i filmatiseringen av 438 dagar, isländska Sparrows och den danska dokumentären At home in the world. Olsson har gått både regilinjen på Filmhögskolan (Akademin Valand Film) och filmfotolinjen på Den Danske Filmskole.

Moderator är Emma Gray Munthe, kritiker och konstnärlig ledare för Bergmanveckan.

Samtalet sänds live via vår Facebooksida, och man kan ställa frågor i chatten under samtalet. Det går även bra att skicka in frågor i förväg. Mejla din fråga till samtal@filmbasen.se.

Tid: 16 juni kl 15.00-16.30. Följ vårt Facebook-evenemang för info om hur du ser samtalet.

OBS! Vi kommer endast streama samtalen via Facebook, ingen fysisk publik!

Se några av de filmer de arbetat med:
Sameblod , Charmören och 438 dagar finns på ett flertal svenska strömningstjänster.