Filmbasen Display: Se samtalet med Scheme Birds-regissörerna i efterhand

Publicerad: 2020-05-06

Bild från Scheme Birds. Foto: Ellinor Hallin.
Bild från Scheme Birds. Foto: Ellinor Hallin.

På samtalsklubben Filmbasen DISPLAY den 25 maj 2020 livesände vi ett längre samtal med regissörerna till filmen Scheme Birds, Ellen Fiske och Ellinor Hallin.  Se hela samtalet i efterhand här.

***

Filmen går att se på flera biografer t.ex. på zita.se och kommer även att släppas online 22 maj på bla drakenfilm.se, triart.se, sfanytime.com, comhem.se, telia.se.

Välj att se filmen redan nu på bio eller online dagarna innan samtalet. Moderator för samtalet är Ulrika Bandeira Programchef Tempo Dokumentärfestival.

Visningen görs i samarbete med Film Capital Stockholm.

Om filmen:
Den vilda tonårstjejen Gemma säger aldrig nej till ett slagsmål. Hon växer upp i en bortglömd del av Skottland, där våldet har präglat generation efter generation. Hennes farfar Joseph, som uppfostrat henne, avskyr våld men älskar duvor. Varje fredag förvandlar han den nedgångna boxningslokalen till en skönhetstävling för duvor och områdets kåkfarare får något att leva för. Gemma har däremot svårt att se skönheten i fåglarna. Hon lämnar farfar för ett mer spännande liv med kvarterets topboy Pat. Men vad händer när de oskyldiga slagsmålen blir till blodigt allvar? Kan hon bara bre ut sina vingar och lämna ett förutbestämt öde?

Om filmskaparna:
Scheme Birds är Ellen Fiskes och Ellinor Hallins långfilmsdebut. De träffades 2012 på Birkagårdens Folkhögskola i Stockholm och insåg snabbt att de ville göra film ihop. De regisserade tillsammans kortfilmen Det Röda, som prisats bland annat för sitt manus. Under åren har de jobbat i olika konstellationer i olika projekt. 2015 sprang de in i Gemma i ett nedgånget kvarter i Motherwell och hon utbrast “Ni borde göra en film om mig!”. När hon visade dem in i boxningsklubben där det pågick en skönhetstävling för duvor var det givet vad filmen skulle handla om.

Scheme Birds har fått projektstöd av Filmbasen och deltar i utvecklingsprogrammet STHLM Debut som drivs av Film Stockholm/Filmbasen, Film Capital Stockholm och Stockholms internationella filmfestival.

Se trailer här: https://vimeo.com/349692335

Datum och tid: 25 maj kl 15.00-16.30

OBS! Vi kommer endast sända samtalet live via Facebook, ingen fysisk publik! Länk till streamingen kommer finnas på vår Facebook och i eventet.

Facebook-evenemang: https://www.facebook.com/events/2621461238102965/

Arrangörer: Filmbasen/Film Stockholm i samarbete med Film Capital Stockholm.