Filmbasen-stödda Push it tävlar på filmfestivalen i Cannes

Publicerad: 2017-04-13

För andra året i rad har en film som fått stöd av Filmbasen/Film Stockholm valts ut till att tävla om Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes. Julia Thelins Push It har chansen att vinna världens mest prestigefyllda kortfilmspris.Kommittén som väljer ut de tävlande till Short Film Palm d’Or (kortfilmens Guldpalm) fick i år in 4 843 filmer. I den konkurrensen blev alltså Julia Thelins åtta minuter långa Push It en av nio utvalda filmer att tävla under filmfestivalen i Cannes som hålls 17-28 maj 2017.– Vi känner stor glädje och stolthet över att Julia Thelins fina kortfilm Push It blivit uttagen till att tävla om det mest prestigefyllda kortfilmspriset i världen, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm och Filmbasen.– Vi satsar på unga filmare för att ge fler chansen att utveckla sin talang – och för att Stockholms län ska vara en plats där filmidéer föds och nya filmer skapas. Bland dessa talanger finns sannolikt några av framtidens stora svenska filmare. Flera filmer som tävlar om Guldpalmen är ett starkt tecken, säger Gunnel Orselius-Dahl (L), kulturnämndens ordförande i Stockholms läns landsting.Om Push It:
I gymnastiksalen är Adam kung. När Hedda utmanar hans position får det inte den effekt hon förväntar sig. Träffsäkert och talande om vad som uppfattas och uppskattas och hur gruppen upprätthåller hierarkiska strukturer. (Från Göteborg Filmfestivals programkatalog.)Push It tävlade i Startsladden på Göteborg Filmfestival tidigare i år.Julia Thelin, född 1991, är regissör och manusförfattare. Hon studerade filmprogrammet vid Fridhems folkhögskola 2011–2013 och manusförfattarlinjen vid Broby Grafiska 2014–2015. Kroppen spelar alltid en avgörande roll i hennes filmer.Filmen är producerad av Eliza Jones och Markus Waltå, Grand Slam Filmproduktion AB,2016 tävlade Simon Vahlnes Fight On A Swedish Beach!! i samma kategori. Även den fick stöd av Filmbasen.Om Filmbasens stöd:
Filmbasen förmedlar stöd till filmare för produktion av kortfilm, dokumentärfilm eller filmer i nya format och tekniker. Stödet kan bestå av professionell coaching, fria lån av teknik och kontanta medel. Vi delar ut stöd till filmare bosatta eller huvudsakligen verksamma i Stockholms län.Nästa deadline för att söka stöd från Filmbasen är den 20 april.Läs mer om Filmbasens stöd: http://www.filmbasen.se/sok-stod/projektstodHar du frågor om Filmbasens stöd? Mejla info@filmbasen.se.