FILMEN & STOCKHOLM – samtal om filmens förutsättningar i Stockholm

Publicerad: 2023-05-26

Lisa Langseth på scenen med publiken i förgrunden. I bakgrunden syns Hötorgsskraporna.
Lisa Langseth berättar om sin upplevelse av att filma i Stockholm. Foto: Mikael Ström Jupiter/Film Stockholm.

I veckan höll den regionala filmfonden Film Stockholm AB den andra upplagan av FILMEN & STOCKHOLM – ett halvdag där filmbransch, regionala och kommunala politiker, tjänstemän och andra engagerade intressenter samlades för samtal och möten om filmens förutsättningar i Stockholm.

FILMEN & STOCKHOLM på Kulturhuset Stockholm den 24 maj 2023 besöktes av cirka 120 personer som tog del av programmet på temat Stockholm är bra för filmen – filmen är bra för Stockholm. Samtalen rörde sig mellan förutsättningar för filmproduktion i Stockholm, hur filmen kan dra nytta av Stockholms mångfald av miljöer och hur filmen kan bidra till Stockholms utveckling. Och vi fick en inblick i hur politikerna inom Region Stockholm och Stockholms stad ser på finansiering av filmproduktion och filmens roll för Stockholms utveckling på sikt.

– Detta är ett sätt att lyfta frågor som rör filmen och Stockholm och belysa det ur alla relevanta perspektiv. Det är både roligt och viktigt att samlas kring de här frågorna. Så jag vill bara tacka alla som kom, deltog och bidrog. Låt oss tillsammans ta Stockholm och filmen in i framtiden! säger Kristina Colliander, vd Film Stockholm.

Ur programmet:

En mångfald av miljöer – Mitt Stockholm som inspelningsplats

Stockholm har en mångfald av miljöer som kan bli fantastiska inspelningsplatser. Daniel Chilla, filmkommissionär på Film Stockholm, bjöd på en ögonblicksbild av vilka platser som används och efterfrågas just nu och ledde sedan ett samtal om vilka nycklar som behövs för att komma åt Stockholms unika bredd av inspelningsplatser. Hur kan filmbransch och platsägare, Region Stockholm och Stockholms stad tillsammans göra Stockholm till en bättre plats att filma på?
Medverkande:
Martina Hedvall, Affärsutvecklare, Statens fastighetsverk.
Anders Malm, Krögare, Utö värdshus.
Daniel Chilla, filmkommissionär, Film Stockholm. 

Paradiset brinner – eller: Hur tivolit kom till Upplands-Bro

Teamet bakom den kommande filmen Paradiset brinner berättade om valet att spela in i Upplands-Bro och samtalade med kommunrepresentanter om samspelet mellan filmen och kommunerna och hur filmen kan bidra till utveckling av Stockholm.
Medverkande:
Mika Gustafson, regissör, Paradiset brinner
Nima Yousefi, producent, Paradiset brinner
Hannah Rydstedt Nencioni, kulturchef i Upplands Bro
Per Jungstedt, Teknisk koordinator, Lidingö Stad
Moderator: Anne-Marie Söhrman Fermelin, senior filmkonsulent långfilm och tv-drama, Film Stockholm.

Min resa: Lisa Langseth

Hur formar Stockholm karriärer? Regissören Lisa Langseth har tagit steget till att börja filma i Stockholm och berättade om sin upplevelse av filma här. Vilka behov behöver uppfyllas för att Stockholm ska bli ännu bättre att filma i?
Medverkande:
Lisa Langseth, regissör (Hotell, Kärlek och anarki).
Moderator: Petra Kauraisa.

Dagen avslutades med ett samtal mellan fyra politiker ur Regions Stockholms och Stockholms stads kulturnämnder, där de berättade vad de fångat upp under dagen och deras visioner för filmen och Stockholm.
Medverkande:
Erik Persson (S), kulturnämndens ordförande, Region Stockholm.
Rickard Wessman (M), kulturnämnden, Region Stockholm.
Alma Carlsson (S), kulturnämnden, Stockholms stad.
Marcus Svanfeldt Obligado (V), kulturnämnden, Stockholms stad.
Moderator: Nisha Besara.