Filmrummet: Dokumentär från Syrien

Publicerad: 2014-04-17

Filmrummet 15/4 utgår från dokumentären Åter till Homs, filmad i Syrien före och under kriget, och belönad vid Sundance. Filmen ger en unik inblick i den pågående konflikten, och visningen fördjupas med ett samtal med Orwa Nyrabia – dokumentärfilmsproducent, regissör, skådespelare och författare. 2002 var han med och grundade det första oberoende filmproduktionsbolaget i Syrien. Tillsammans med sin partner och fru, Diana El Jeioroudi, startade han 2008 den internationella dokumentärfilmsfestivalen DOX BOX, som kom att bli den arabisktalande världens mest inflytelserika samlingspunkt för dokumentärfilm.Fram till 2011 arrangerades festivalen årligen i Syrien, men på grund av det eskalerande våldet från regimen ställdes festivalen in i Syrien 2012 och gjordes då i stället om till Dox Box Global Day, där ett antal dokumentärfilmer från Syrien visades på festivaler runtom i världen.Det finns flera aktuella exempel på hur dokumentärer skildrar konflikterna i Syrien inifrån. Nyligen invigde #chicagogirl Stockholms filmfestival junior, och iDamaskus lägger varje vecka ett filmkollektiv upp korta dokumentärfilmer på nätet om de senaste händelserna. Mellan 2011 och 2013 producerade Nyrabia Åter till Homs, i regi av Talal Derki. Filmen är den första från den arabisktalande världen som visats som öppningsfilm vid den prestigefulla IDFA-festivalen i Amsterdam. Den visades sedan under Göteborgs filmfestival och mottog World Cinema Grand Jury Prizevid Sundance-festivalen i USA.

Samtalspartner på Filmrummet är Axel Arnö är projektledare på SVT Dokumentär och ansvarig för Doxutbudet. En kortare version av filmen kommer att visas av SVT Dox samma kväll, Filmrummet visar den i full festivallängd, om 90 minuter.Biljetter kostar 50 sek, köp online eller i Cinematekets kassa tisdag-söndag TID: 15 april. Filmvisning 18.00-19.30, samtal 19.30-20.30PLATS: Bio Mauritz, Filmhuset på Borgvägen 1 i Stockholm.

Om filmen Åter till Homs (Return to Homs)

Filmen spelades in under belägringen av staden Homs, 2011 till 2013. Vi får följa två unga män som i början av filmen drömmer frihetsdrömmar, men som i takt det eskalerande våldet tvingas tänka om.Basset är 19 år och målvakt i Syriens juniorlandslag, men blir frontfigur för regimkritiska demonstrationer och så småningom soldat i motståndsrörelsen. Ossama, 24-årig pacifistiskt lagd filmfotograf ser med kritisk ironi på förändringarna i landet, tills han grips av säkerhetsstyrkorna.

Filmen handlar om staden Homs, som omvärlden via nyhetsrapporteringen från Syrien hört mycket om, men kanske inte känner till så väl, och om de val som dess invånare tvingas till i konflikten.

Regi: Talal Derki
Producenter: Orwa Nyrabia och Hans Robert Eisenhauer
Medproducent: Diana El Jeiroudi
Längd: 1 tim 27 min
Arabiska med engelska undertexter
Syrien/Tyskland