2011 – ett år att minnas

Publicerad: 2012-01-12

2011 har varit ett spännande år för talangutvecklingen inom filmen i Stockholm. Filmbasen.se har utvidgats som ansökningsportal för filmare från hela Mälardalen och har sedan dess vuxit från 1550 till över 2700 medlemmar. Den 1 december invigde vi version 5.0 av hemsidan, som förutom en helt ny design, innehåller nya funktioner som forumet där diskussionerna redan duggar tätt.
Totalt har över 600 personer tagit del av Filmbasens verksamheter under 2011. Vi har fått in 204 projektansökningar och delat ut stöd till 59 kort- och dokumentärfilmer, varav över 50 % med kvinnliga regissörer. Tillsammans med Filmregion Stockholm-Mälardalen har vi lanserat ett nytt teknikcheckssystem i samarbete med DAGSLJUS, THE LINE och STOPP. Teknikcheckarna har hittills delats ut till fem kortfilmer, en dokumentär och en lågbudgetlångfilm för ett sammanlagt värde om 1,15 milj. kronor. Samarbetet kommer att fortsätta och fördjupas under 2012.
Tre nya talanger har deltagit i Filmbasens Talangprogram, där man under ett helt år får möjligheten att utveckla sitt regihantverk och ett eller flera långfilmsprojekt med stöd av coachen Anne-Marie Söhrman Fermelin. Årets deltagare har varit Marta Dauliute, Peter Grönlund och Sanna Lenken. Under 2011 färdigställdes dessutom tre av Talangprogrammets första deltagares långfilmsdebuter. Axel Peterséns AVALON har redan vunnit ett av världens mest prestigefyllda filmpriser vid den internationella filmfestivalen i Toronto. Ester Martin Bergsmark och Tora Mårtens debuterar under 2012 med sina filmer NÅNTING MÅSTE GÅ SÖNDER och COLOMBIANOS.
Här i Alby har regiworkshops med Lisa Aschan varvats med fotoworkshops och temakvällar. I maj och juni hölls en workshop speciellt riktad till unga kvinnliga filmare, FILMBASEN BOOT CAMP, med finansiering från Kulturdepartementet via SFI som avsatts för att stödja unga kvinnor i filmbranschen och motverka ojämställdheten i svensk film.
För att öka medvetenheten och samtalet kring film startade Filmbasen i våras samtalsklubben DISPLAY, med fokus på kreativa processer. Under året har vi bjudit in regissörer och producenter till Bio Rio för att diskutera deras arbete genom ett aktuellt projekt. Gäster under 2011 har varit regissörerna Babak Najafi (SEBBE), Lisa Aschan (APFLICKORNA) och Ruben Östlund (PLAY). Sammanlagt har över 300 personer besökt DISPLAY och deltagit i de kreativa samtalen.
Genom Filmbasen har produktionsbolagen TITTA, TJOCKISHJÄRTA och KOMMUNEN FILM fått arbetsplatser hos Transit Kulturinkubator vid Telefonplan, i en utvecklande omgivning tillsammans med andra kulturentreprenörer. En utredning om Transit kommer att presenteras under 2012. Klart är att produktiviteten är hög bland Stockholms kulturentreprenörer.
2011 har varit ett intensivt och utvecklande år. Sist men inte minst vill vi passa på att gratulera årets festivaldeltagare och prisvinnare i Sverige och runt om i världen. 14 filmer med stöd av Film Stockholm/Filmbasen hade premiär på Göteborgs Internationella Filmfestival och Fijona Jonuzis Girl var nominerad till Startsladden. JAG ÄR RUND av Mario Adamsson hade premiär på Berlinale. På Tempo dokumentärfilmsfestival gick priset New Doc till POETEN I ELEFANTHUSET av Anna Juhlin och MALMBERGET av Alexander Rynéus vann pitchpriset. LÄNGS VÄGEN av Jerry Carlsson och Anette Gunnarsson vann tungviktsklassen på Vårrullen. SEAWEED av 17-åriga Ida Svenonius visades på Short Film Corner i Cannes. BANGA INTE av Fanni Metelius fick hedersomnämnande på Uppsala Internationella kortfilmsfestival och vann Mefispriset på Novemberfestivalen. Peter Grönlunds GLÄNTAN, Erik Green Petersson VÅGOR AV LÄNGTAN och VI VILLE SPRÄNGA VASA av Idji Maciel och Simon Moser hade alla premiär på 1 km film vid Stockholm Filmfestival.
Vi har säkert glömt någon, för listan är lång! Vi säger grattis till er med och väntar nu med spänning på årets Guldbaggenomineringar. Som bekant inleddes 2011 med att både TORD OCH TORD av Niki Lindroth von Bahr och INTE PANIK av Elisabeth Marjanovic´ Cronwall var nominerade i kortfilmskategorin.
Vi hoppas 2012 blir ett minst lika spännande år som 2011 har varit och önskar er alla god jul och gott nytt år!