Filmbasen DISPLAY: Se samtalet om Aniara

Publicerad: 2019-03-14

Efter Filmbasen DISPLAY:s visning av Aniara på biografen Zita den 26 februari samtalade regissörerna Pella Kågerman och Hugo Lilja med moderatorna Kaly Halkawt om arbetet med filmen. Se hela samtalet med regissörerna här:
Om Aniara:
Filmen är baserad på Nobelpristagaren Harry Martinsons rymdepos. Aniara är ett av de många rymdskepp som ska flyga jordens emigrerande befolkning till den nya hemplaneten Mars. Men just när Aniara lyfter, kolliderar farkosten med rymdskrot och hamnar ur kurs. Passagerarna vet inte om de någonsin kommer att nå sitt mål. Vi följer livet ombord och hur passagerarna kämpar med att ta sig igenom dagarna fyllda med oro och ovisshet. Som tur är finns den artificiella intelligensen Mima som förflyttar människorna tillbaka till sina fina minnen av jorden. Men på den ödesdigra resan mot katastrofen blir varningen alltmer tydlig. Det finns endast en jord och vi måste alla ta ansvar för att bevara den. Genom åren har det gjorts många operor- och teateruppsättningar av Aniara. Nu har det för första gången gjorts en långfilm baserad på verket. Om filmskaparna:
Pella Kågerman är utbildad på Kungliga Konsthögskolan och Hugo Lilja har studerat på Dramatiska Institutet i Stockholm. De har samarbetat sedan 2009. Aniara är deras första gemensamma långfilmsdebut. Regissörer: Pella Kågerman och Hugo Lilja
Manusförfattare: Pella Kågerman och Hugo Lilja
Producent: Annika Rogell
Associerad producent: Marcus Waltå
Skådespelare: Emelie Jonsson, Arvin Kananian, Bianca Cruzeiro, Anneli Martini, Jennie Silfverhjelm, Peter Carlberg, Emma Broomé, Leon Jiber Arrangörer: Filmbasen/Film Stockholm i samarbete med biografen Zita.