Intervju med Startsladden-vinnaren Lovisa Sirén

Publicerad: 2014-02-14

Lovisa Sirén har några intensiva månader bakom sig. På Novemberfestivalen vann hennes HIMALAYA 1:a pris tungvikt. På Göteborgsfilmfestival deltog hon inte bara bland de nio nominerade till Startsladden utan gick hem med Sveriges största kortfilmspris till värde av en halv miljon som grand finale. Vi passade på att ställa några frågor till henne.
Vilken roll har Filmbasen spelat i arbetet med Pussy Have The Power?
Jag gick Filmbasens regiworkshop, där alla deltagarna skulle göra varsin kortfilm. Det var egentligen en övning där vi skulle göra en scen med två karaktärer. Men jag kom på att jag ville göra Pussy Have The Power så jag passade på att göra den då. Det var en jättebra workshop!

Kan du beskriva ögonblicket när du förstod att du hade vunnit?
Total lycka! Större delen av teamet och skådisarna var där, det gjorde mig väldigt stolt. Sen tänkte jag på att jag måste gå upp på scen och tacka. Direkt efter uppträdde tjejerna med låten och sen var det bara att fira…

Vad betyder det att vinna Startsladden?

Det är stort. Förutom att det ger mig en massa självförtroende i mitt filmskapande så betyder det att jag kan göra en ny film där vi som jobbar kan ta ut lön.

Vad arbetar nu med nu och vad har du för planer för 2014?
Nu håller jag på med en ny kortfilm som handlar om en provfilmning. Vi ska snart börja med castingen. Och så skriver jag på en lite längre film. Hoppas på att Pussy Have The Power får bra spridning på festivaler runtom i världen.

Vad skulle du ge för råd till filmare som sitter med en tydlig idé och drömmer om att den färdiga filmen ska nå så här långt?
Mitt råd är att göra det som är mest intressant för dig själv att göra. Sen att ta den idén och gör det som att inget kan stoppa den. Hitta grymma personer att sammarbeta med, som du tror passar för att göra just den filmen. Var inte rädd för att söka stöd av Filmbasen och SFI.

Var visas filmen framöver?
Den 21:a februari och framöver i vår kommer Pussy Have The Power att visas på Zita i Stockholm, och på Folkets Bios andra biografer runtom i landet (Det är gratis, men man måste boka biljett). Så småningom kommer filmen att visas på SVT också.
HIMALAYA går att se på YouTube