Månadens filmare: Anna Juhlin

Publicerad: 2011-04-05

Anna Juhlin, född 1988, är aktuell som vinnare av New Doc-priset vid årets Tempofestival. Hennes vinnande bidrag POETEN I ELEFANTHUSET handlar om Annas morfar och det Anna och han har gemensamt.
-Att vinna priset är en stor konstnärlig komplimang, men också en chans att ta mig vidare, eftersom det är en prissumma på 50 000 kr, varav hälften innebär teknikstöd från Filmbasen. Det är tryggt att jag kan fundera ut och komma med ett nytt projekt och veta att jag kommer ha tillgång till teknik för att realisera det.
POETEN I ELEFANTHUSET följer Annas morfars livsresa från födelseorten Istanbul, via Paris där han träffade hennes svenska mormor, till Stockholm, där han började fotografera poeter och avant-gardister.
-Speciellt roligt var det att få höra motiveringen som tar upp både blder och poesi, eftersom jag vill använda film som uttrycksform för alla möjliga konstarter.
Anna är uppvuxen i Midsommarkransen och vann 2006 vann Avid Technical Award på Vårrullen i Stockholm, med självporträttet Anna”. De senaste åren har hon varvat arbetet med ”Poeten i Elefanthuset” med studier i konst och ekologisk trädgårdsodling.