Månadens filmare: Ida Thomasdotter

Publicerad: 2011-07-11

Ida har precis blivit klar med inspelningen av sin första kortfilm VARMA MACKOR som handlar om 8-åriga Alva som full med existentiella funderingar försöker göra sin röst hörd både i skolan och hemma vid middagsbordet. Ida har skrivit manus, regisserat och kommer också att klippa filmen.
-Jag gruvade mig lite för att ha ett barn i huvudrollen, men jag kan inte sluta prisa henne! Wilma var helt fantastiskt, och jag tror till och med att det gjorde det lättare för de vuxna att jobba, det blev en lagom blandning av koncentration och lekfullhet på plats som var väldigt kreativt.
Under inspelningen jobbade Ida tätt med sin regiass Anja Lind och fotografen Tove Österlund. Kärnan i historien är relationen mellan huvudpersonen Alva och hennes 18-åriga storbror som gör sitt bästa för att inkludera henne i sin värld och svara på alla hennes frågor, men som egentligen inte heller riktigt ser henne, förrän i slutet.
-Anledningen till att jag ville berätta den historien var dels för att jag ville skildra barnets perspektiv men också specifikt flickans, och visa hur svårt det kan vara att få sin röst hörd.
Hela grejen med att sluta vara/inte bli ”duktig flicka” är ju bitterljuvt, vissa människor kommer alltid bli provocerade (som Alvas fröken) medan andra släpper en desto närmare.
Filmen får både tekniskt och finansiellt stöd av Filmbasen och produceras av Alexandra Malmqvist. I sitt manusarbete har Ida haft hjälp av manusutbildningen på Brobygrafiska i Värmland som ges på distans med ett antal träffar.