Månadens filmare: Peter Grönlund

Publicerad: 2011-06-01

Peter är aktuell som deltagare i Filmbasens Talangprogram.
-Vi har hunnit träffas ett par gånger och haft bra diskussioner kring film och filmskapande. Det betyder mycket att ha en struktur.
Peter är just nu mitt i inspelningen av novellfilmen GLÄNTAN med stöd av Svenska Filminstitutet och utvecklar parallellt ett långfilmsprojekt.
-GLÄNTAN är ett socialpolitiskt drama om en kvinna som muckar från anstalt. Jag har jobbat på Situation Sthlm och Stadsmissionen under många år och har det där sociala underifrån-perspektivet på det mesta jag gör. Jag tycker den sortens film saknas i Sverige. Vi får se hur det här landar, men hittills känns det bra. Vi har castat folk utefter deras erfarenheter, så folket i Gläntan har missbruksbakgrund och hemlöshet i bagaget, poliserna är riktiga poliser, härbärgespersonalen jobbar i verkligheten med i hemlösa.
Producent till GLÄNTAN är Frida Jonason/Chamdin & Stöhr.

Peter ser fram emot att i slutet av juni delta i det nationella Talangmötet på Fårö, som äger rum under Bergmanveckan.

Bakgrund
Peter Grönlund (f. 1978) är uppvuxen i Stockholm och har utbildats på Stockholms filmskola och Wiks Folkhögskola. Han har tidigare bl.a. gjort kortfilmen BRÖDERNA JAUKKA, med stöd av
Svenska Filminstitutet/Andra Lasmanis och Film Stockholm, som vunnit pris på den internationella tävlingen i Brest, Frankrike samt varit i tävlan på Uppsala kortfilmsfestival,
Lueven och visats på filmfestivalen i Cannes.