Minnesvärda möten

Publicerad: 2014-08-11

Under fem intensiva dagar möttes ett 20-tal filmare från hela Sverige för ett skräddarsytt program parallellt med Bergmanveckan på Fårö. Bland de minnesvärda inslagen fanns en exklusiv masterclass med franska regissören Catherine Breillart som visade sig vara en riktig rebell med en brinnande kärlek för filmkonsten och en stor vilja att dela den med kommande generationer. Breillart frågades ut av Jonatan Etzler och Simon Vahlne som tillsammans med Elin Övergaard representerade Filmbasen, och Ninja Thyberg som representerade Stockholms dramatiska högskola.
-Att göra film är det enda som är viktigt, det är bara det icke-materiella, konsten, som egentligen är viktig, inledde Catherine Breillart samtalet. Jonatan Etzeler frågade om hon hade några råd till filmare som står i början av sin bana. Det hade hon!
-Lyssna på råd ni tycker är bra, strunta i de ni tycker är dåliga. Var inte rädd för något, allra minst er själva för det står i vägen för kreativiteten. Att filma är att gå in i en slags trans, en glädje och ett lidande.
Mötet med Breillart, gruppens sammansättning, studiebesök i Bergmans privata bio och alla nattliga samtal är vad Simon Vahlne uppskattade mest:
-Det var otroligt lärorikt att umgås med filmare från alla delar av Sverige, i varierande ålder och i olika stadier av sitt filmskapande.
Gruppen fick också möta regissörerna Lisa Langseth och Sofia Norlin i ett samtal om betydelsen av en kreativ vänskap, se tidigare deltagares nu färdiga filmer i den mysiga Sudersandsbiografen och fira de skånska vinnarna av årets manuspris Efter Bergman.
-Att få chansen att diskutera film i exklusiva samtal med regissörer som har vilt skilda idéer om vad det är de håller på med, överlag var det en mycket fin vecka. Man diskuterar film och utbyter erfarenheter dygnet runt eftersom alla bor tillsammans i världens mysigaste stugor vid havet, säger Elin Övergaard.
På vår Facebooksida har vi samlat fina bilder från veckan i ett eget album. Medan du bläddrar kan du lyssna på Sveriges radios inslag från talangträffen!
På Fårö samlades också alla deltagare i Pure Fiction – vår uppskattade och framgångsrika satsning på regissörer på väg in i längre fiktion, som vi driver tillsammans med Film i Skåne och Boost Hbg. Första gruppen med sex regissörer har tillbringat ett drygt år tillsammans; stött och blött såväl manus som karriärvägar och nu är den första långfilmen, signerad Amanda Adolfsson, precis inspelad. Andra projekt har fått utvecklingsfinansiering eller knådats för att nå maximal skärpa som manus.
Nätverk står högt på listan av det Pure Fiction ska ge deltagarna och redan under dessa första dagar som den nya regissörsgruppen (andra omgången av programmet) utbyta erfarenheter med de sex kollegor som redan tillbringat ett år i programmet, samt presentera sina projekt för långfilmskonsulent Baker Karim under en informell stugfrukost. Alla fick en snabb introduktion till varandras projekt genom att dess kärnkonflikter konkretiserades med hjälp av lego (!), under handledning av workshopgurun Paul Tyler.
-Jag ser fram emot en fortsättning i ett nätverk som nu växer med sju nya spännande projekt och regissörer. Själv fortsätter jag med Min Franska Revolution, min långfilm som har fått plats att utvecklas på egna villkor, säger Hanna Högstedt som varit med i allra första omgången av Pure Fiction.