Möt Spektradeltagaren Tuna Özer

Publicerad: 2015-03-18

Spektra är ett talangprojekt som vänder sig till filmare som har några filmer i bagaget men kanske inte är fullfjädrade proffs ännu. Programmet pågår under ett år och är ett samarbete mellan Stockholm, Sörmland, Östergötland, Uppland och Örebro län som alla skickar två deltagare var. Vi har pratat med Tuna Özer som är en av Spektras deltagare under 2015 och också en av initiativtagarna bakom Gemensam Film.
– Mitt huvudfokus är fiktionsfilm, men jag har gjort allt från musikvideos, företagsfilm, reklamfilm och dokumentär. Bland annat fem kortfilmer som har visats på olika festivaler. Det som driver mig är att skapa nya världar från noll, genom filmspråket. Och att förmedla en observation av vårt samhälle och vår tillvaro där åskådaren blir medskapare av berättelsen med sina egna känslor och referenser. Vad gör du nu?
– Mitt senaste projekt är ”Förfluten tid” ( Projektnamn: När hösten kommer) med Per Ragnar och Vanja Blomkvist i huvudrollerna. En ca 25 minuter lång film om en gammal kvinnas farväl av sin döende man. Eller: en film om avskedet av en mycket närstående person och hur vi hanterar det, hur den personen hanterar det och hur det kännas. Om när tomheten finns runt hörnet och tystnaden när man plötsligt är helt ensam i hemmet. Hur långt har ni kommit i det arbetet?
– Klippningen är till stor del klar och just nu är vi i ljudläggningen, som grymma Anette Nyström jobbar med. Vi kommer även se över färgkorrigeringen tillsammans med fotografen Anja Ullberg. Den största utmaningen är att pricka den rätta tonen både ljudmässigt och färgmässigt. Den måste passa filmens budskap, tempo och känsla. Vi har alla en ganska tydlig gemensam bild, men att sedan få ner den i filmen är svårt. Men vi närmar oss med säkra steg. Berätta om SPEKTRA…
– Hittills har vi haft två möten. Ett var i Eskilstuna där vi fick lyssna på en mycket inspirerande föreläsning av Patrik Strömdahl, ljudtekniker, som hade ett mycket konstnärligt och intressant förhållande till filmljud. Det andra var i Stockholm där vi var runt i Filmhuset och på Svt för att sedan avsluta dagen på Tempo dokumentärfestivals invigning, med att se filmen Bikes vs Cars. Vad ger det dig att få delta i programmet?
– Jag har redan lärt känna människor som jag garanterat kommer att ha ett utbyte med. De som deltar är seriösa och ambitiösa vilket gör att alla samtal flyter på lätt och eftersom vi alla sysslar med liknande saker men samtidigt har var sin spetskompetens kommer vi säkerligen få nytta av varandra i framtiden. Sen så är det mycket inspirerande att höra på föreläsningar, delta i samtal med folk från Svenska Filminstitutet, diskutera, ifrågasätta och få svar. Och att se andra drivna och ambitiösa människor gör i alla fall mig alltid mer taggad att prestera ännu mer! Kreativitet föder kreativitet.