Snabbguide till GIFF

Publicerad: 2014-01-23

Vi är väldigt stolta att det är hela 18 filmer med på årets GIFF som på olika sätt är stödda av Film Stockholm/Filmbasen. Årets öppningsfilm med med två parallella och redan slutsålda visningar är NÅGONTING MÅSTE GÅ SÖNDER av Ester Martin Bergsmark, som började filmprojektet som deltagare i Filmbasens Talangprogram.
Filmbasen finns på plats under festivalen och träffas bland annat på Kortfilmsmässan på Pustervik kl 11 söndag den 26:e januari. Besök oss gärna! Årets program är verkligen digert och mångfasetterat, var man ska börja tipsa? Här är några godbitar:
23-25 januari pågår Go Kinema – kortfilmsinspelningar där tre professionella team tolkar samma manus, inför publik.
Lördagen 25:e februari berättar Filminstitutet om aktuella projekt som fått stöd och satsningen Moving Sweden. Få koll på konsulenterna, ställ frågor och är du redo och snabb så kan kan i år få ett förbokat pitchmöte med 1-3 konsulenter du önskar. Anmäl dig nu! Senare på eftermiddagen ges ett exklusivt work in progress på Ruben Östlunds nya film. På söndag är det dags för Sveriges största kortfilmstävling Startsladden. Samtalet om ”Självbilder, livslögner och autenticitet” som regissörerna Sara Broos och Petra Revenue bjuder in till på måndag låter nästan lika spännande.
Tisdagens seminarier belyser årets tema Ryssland och på onsdagen diskuteras jämställdhet i filmbranschen utifrån nordiska jämförelser. Det blir också en framtidsspaning med Filminstitutet modererat av filmjournalisten Johanna Koljonen som ni kommer känna igen från vårt mingel om digital distribution. Torsdagen ger plats åt röster från svenska förorter, Island och romska berättare.
Under andra helgen är det kanske dags att filmfrossa? Det är lätt att missa alla fantastiska filmer bland alla intressanta samtal. Men årets program bjuder på nästan 500 titlar fördelat på Svenska kortfilmspremiärer, fokus Ryssland och Island, långfilmspremiärer, dokumentärer från när och fjärran och spännande animerat. För dig som knappt hunnit greppa att det är 2014 ges en tillbakablick på det svenska långfilmsåret 2013 och de bästa nordiska kortfilmerna från ifjol.
En genväg till programmets pärlor kan vara filmskribenten och GIFF-medarbetaren Jonas Holmbergs guldkorn ur programmet. Håller du inte med? Varje kväll kan du besöka Studio Draken på Pustervik och diskutera dagens program. Där serveras också mat för den tunnare plånboken.
Vi ses i vimlet och glöm inte vantarna, det brukar av någon outgrundlig anledning alltid vara snålblåst när man rör sig mellan biografernas värmande salonger!

Bild: Ida Lindgren